Публикация в специалното приложение „Пловдив рестарт“ на вестник „24 часа“, автор Радко Паунов

Те са навсякъде из Пловдив. Всеки ден. По булеварди, улици, градинки и площади. 416 жени със зелени престилки метат, където минават хора.
Всяка от тях
обработва
по 11 декара на ден

Мъжете са по машините, за да обслужват съдовете за смет.

Общо 763-ма души наброява общинското предприятие „Чистота“ в Пловдив. На тази армия от хора начело е 47-годишният Димитър Георгиев. Завършил е сигурност и отбрана в Колежа по икономика, а след това е специализирал във Военната академия „Георги С. Раковски“

Твърди, че за да ръководиш такъв голям състав, наистина е необходима воинска дисциплина.

„Всяка година Пловдив се разраства, а с това и грижите за чистотата се увеличават. , Според последните статистически данни над 200 000 българи миналата година са се преселили от родните си места в други градове из страната. Най-голямата част от тях са предпочели Пловдив“, обяснява Георгиев.

Това е причината да изисква всеки ден от подчинените си да поддържат града.
Улиците се мият
по график
от ранна пролет
до късна есен

От известно време например всяка събота и неделя се мият всички основни улици в центъра, както и мостовете над Марица.

Машините, които метат,пък действат целогодишно, когато няма сняг. Вече десет години пясък не се използва срещу заледяване, а само сол и калциев дихлорид.

Служителите на „Чистота“ подобно на медиците следят обстановката с коронавируса. Защото при всеки пик работят без почивен ден, за да дезинфекцират цялата улична мрежа и обществените пространства.

Това обаче вече не важи за спирките. За разлика от миналата година, когато всяка сутрин работници пръскаха с дезинфектант над 400 заслона, сега вече те се обработват с иновативен продукт. Използва се препарат за дълготрайна защита.

„Върху повърхността се нанася нанотехнологичен слой, който създава невидими за човешкото око кристали. Те привличат всички вируси и микроорганизми и ги убиват механично, без странични ефекти“, обяснява Георгиев. Този метод пести и пари.

2000 лв. бе разходът на месец за дезинфекция, а сега е 2400 лв. на година.

Голямо изпитание
за служителите на „Чистота“
са незаконните сметища,

които никнат като гъби в етническите квартали и особено в „Столипиново“.

„Пълним каца без дъно. Тъкмо изчистим и след дни отново се появяват“, негодуват самите работници.
Всяка събота правят акции за нерегламентирани сметища в междублоковите пространства, откъдето извозват средно по 200 т отпадък. Но след дни купчините смет отново се появяват.

„Разчитаме и на местни хора, които са работили в Германия. Виждайки как е там, те вече имат по-високи изисквания за средата в квартала. Идеята е нещата да се променят отвътре с нашата подкрепа“, казва Димитър Георгиев.

Честа неприятна гледка край съдовете за смет в града са струпаните дивани, маси, столове, матраци и друга стара покъщнина. А в базата на „Чистота“ на ул. „Даме Груев“ 64 А всеки може безвъзмездно да предава отпадъци от дома.

„Ако гражданин не може да си осигури транспорт, да се обади, ще съдействаме“, приканва директорът на предприятието. Той допълва, че имат контейнери и за строителни отпадъци след ремонти в жилищата, а предприятието извършва такава услуга по ценоразпис.

Според Георгиев
пластмасовите контейнери
трябва да заменят металните,

тъй като обслужването им е доста по-безшумно. На този етап те са 450, като целта е поетапно да бъдат заменени металните.

Сериозен проблем обаче си остава паленето им. Видеокамери следят и вече има установени нарушители, срещу които се води следствие.

Другият голям бич за хората от „Чистота“ са графитите. Драсканици се появяват навсякъде – по подлези, паметници, сгради. Обичайно преди Трети март хълмът Бунарджика е нашарен.  След премахването им оставят жива охрана да пази.

„Идеята е все повече градски зони да бъдат под видеонаблюдение, за да се намалят вандалските прояви“, категоричен е Георгиев. Той разказва, че неведнъж се е качвала специализирана техника до Небет тепе, Бунарджика и Дановия хълм, за да чисти новопоявили се драсканици дори по скалите.

„Очакваме обновяване
на техниката –
машини за метене
и челен товарач

Те ще бъдат закупени с част от средствата от 40-милионния заем, който бщина Пловдив ще тегли за важни обекти“, отбелязва директорът.

По думите му с новите машини ще бъде подпомогнат ръчният труд, тъй като Пловдив се разраства, а броят на персонала намалява.

Има идея и за закупуване  на 40 специални машини , които да събират листата. Те били малки, но мощни и мобилни за управление.

„Винаги в услуга на града“ е девизът на „Чистота“ и няма да отстъпим от него“, категоричен е Димитър Георгиев. И тази година за 6 септември – празника на Пловдив, бяха поставени от неговите хора по входовете на града 300 нови знамена. За пореден път те измиха и паметника на Съединението с шампоан. Сега се стягат за зимното дежурство, което започва след средата на ноември и приключва преди първа пролет.