133-те машини, с които ще се осигурява снегопочистването на Пловдив, са готови за започващото на 15 ноември зимно дежурство. Това констатира комисия с председател заместник-кмета инж. Алексендър Държиков при извършената днес проверка на техническото им състояние.

109 от машините бяха строени в двора на фирмата подизпълнител КМД, а другите 24 – в двора на ОП „Чистота”. Снегорините са 93, пясъкоразпръсквачите – 32, а челните товарачи – 8.

13-членната комисия, в която са включени представители на „Чистота”, сектор „Обществен ред и сигурност”, Пътна полиция и Противопожарна охрана, следи както за цялостната изправност на техниката – светлини, гребла, GPS-система и всички останали компоненти, така и изрядността на документацията на автомобилите и водачите, съобщи инж. Държиков.

Тази зима ще използваме и доставените през лятото от Дания и Шотландия 5 нови мултифункционални машини, една от чиито приставки са греблата. Част от тях разполагат и с резервоар, а това ги прави особено подходящи за третиране на тротоарите с калциев дихлорид, който може да се разрежда с вода в съотношение 3:1, отбеляза директорът на „Чистота” Иван Стоянов. Освен с 3 т калциев дихлорид, предприятието разполага  с 12 т от химическия гранулат „Айсмелт” и 3400 тсол. Има и 1000 т запаси от пясък, който обаче ще се използва само в краен случай – при много ниски температури, допълни той.

Според актуалните метеорологични прогнози, до края на ноември снеговалежи в Пловдив не се очакват, но ние сме готови и за тежка зима като миналогодишната, увери Стоянов.