Денонощното зимно дежурство в Пловдив започва на 25 ноември и ще продължи до 15 март. Днешният технически преглед показа, че машините са в добро състояние и в пълна готовност да поддържат нормалните комуникации в града при зимни условия. До 30 минути след подаден сигнал екипите тръгват по предварително утвърдени маршрути.

Това коментира заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов, председател на комисията за проверка на техниката. Заедно с него на техническия преглед присъства и заместник-кметът по екология Анести Тимчев.

Директорът на ОП „Чистота“ Димитър Георгиев информира, че зимното поддържане ще се извършва от 26 разпръсквача на сол, 51 снегорина и 8 челни товарача. Предимно за пешеходни зони, велоалеи и тротоари ще се използват 3 мултифункционални машини и 6 роторни снегорина. С осигурената резервна техника машините са общо 100 на брой.

В наличност има достатъчно количество противообледенителни материали. От миналата зима са останали 2100 т сол и 50 т калциев дихлорид. По поръчка на общината предстои доставката на още 1900 т сол. За десета поредна година по пловдивските улици няма да се хвърля пясък – това е една от мерките за намаляване на фините прахови частици във въздуха.

Около 400 метачки от „Чистота“ и близо 80 служители от „Градини и паркове“ ще чистят автобусните спирки, стълбите на пешеходните подлези, ще проправят пътеки по тротоари и в междублокови пространства. Тяхната задача е максимално бързо за осигурят придвижването на пешеходците при евентуален обилен снеговалеж.

Заместник-кметът Анести Тимчев призова при необходимост пловдивчани също да се включат в почистването на сняг пред домовете си, така че да е безопасно за всички.

„Денонощно следим метеорологичните прогнози. Дежурните в „Чистота“ всяка нощ правят обходи, за да реагираме веднага при влошаване на обстановката. Още към 20 ноември се очаква понижение на температурите под нула градуса. За да не се образуват поледици, мостовете и надлезите ще бъдат обработени със сол“, каза Димитър Георгиев.

Заместник-кметът Тодор Чонов напомни на шофьорите, ако още не са го направили, да побързат  да сменят летните гуми на автомобилите си със зимни.