Лъскат спирки, дезинфекцират, метат и мият всеки ден

Публикация в специалното приложение „Пловдив рестарт“ на  вестник „24 часа“ по случай Деня на Съединението и празник на Пловдив 6 септември

Автор: Радко Паунов

Всеки божи ден улиците се обливат с течен сапун, спирките – с дезинфектант, казаните за смет – също. 721 хигиенисти от общинското предприятие „Чистота“ в ППловдив шести месец са на първа линия.
COVID епидемията се превърна в изпитание за фирмата, а извънредните разходи се трупат лавинообразно, казва изпълняващият длъжността директор Николай Георгиев. Хората му са на предела на силите. Но никой не се оплаква. 400-те жени със зелени престилки, маски на лицата и метли в ръка не казали „гък“ по време на най-страховитите мерки, когато всички се страхуваха от заразата.

„Цялата ни дейност от март насам е свързана с COVID. Покрай епидемията миенето на улиците в Пловдив подрани. Обикновено всяка година започва в първия понеделник след края на зимното дежурство. А сега стартира с обявяването на пандемията. Целият наличен състав е на

бойна нога

Тези неща не се забелязват, но само ние си знаем какво ни костват“, допълва Георгиев. Той твърди, че в ниго един момент дезинфекцирането в града не е спирало.
Улиците от първа категория се обливат с вода и течен сапун всеки делничен ден. Тези от втора категория – три пъти в седмицата, вътрешнокварталните – поне веднъж на седем дни. „В една цистерна отиват 5 л сапун, а тя прави три пълни курса. Дневно се изразходват 150 р концентрат. Над 400 спирки пък се минават с дезинфектант – седалките, дръжките и цялата прилежаща територия. Това е от понеделник до неделя“, посочва шефът на „Чистота“.
Миячните машини са преоборудвани с нови дюзи. Те пръскат под налягане и силната струя изтласква мръсотията. Този метод е заменил миенето с маркуч. То беше по-бавно и костваше сигурността на работника, който трябваше да се промушва между колите и пътното платно.
Паважните настилки също се обливат. Но не под напора на силната струя, защото има опасност да отмие пясъка във фугите. „Оросяваме ги с новите дюзи, като специално регулираме силата на пръскането“, допълва Георгиев.
На въпроса по-чист ли е Пловдив, той отвръща: „Да, твърдя го определено. От години градът е от най-поддържаните. Който твърди обратното, не е прав.“

От години през зимата

не се хвърля пясък

по улиците в Пловдив.

Това се прави с цел да не се вдига прах, когато се стопи снегът. Използват се сол и химически препарати, които топят леда.

„Няма град, в който да се мие толкова много“, повтаря Георгиев.

Не му харесва струпването на отпадъци и вехтории около съдовете за смет. Открай време тази гледка е всекидневие в „Столипиново“. Там казаните са празни, а около тях – сметища. Но по-обезпокоително е, че подобна картина се наблюдава и в другите квартали. Особено в събота и неделя около контейнерите се изсипват стари дивани, матраци, дюшеци и всякаква ненужна покъщина.

„А имаме за тази цел площадка като слънце в двора на „Чистота“. Всеки, който се обади по телефона,

отиваме и вдигаме
вехториите му

Дори в дните на извънредното положение тя не е затваряла, макар и да беше с намалено работно време“, обяснява Георгиев.

Доста пловдивчани се възползват от услугата. Но има какво още да се желае по разделното събиране на сметта.
В „Столипиново“ и „Шекер махала“, където непрекъснато никнат сметища, всеки ден екипи ги разчистват. Дори и в събота и неделя има дежурни екипи за тази цел.

„Винаги сме в услуга на гражданите. Подновихме инициативата за почистване на графитите по подлези, обществени и частни сгради. За премахването на шаренията се ползват пясъкоструйки.

Заличаваме графити и
те пак се появяват

В района на Сахат тепе е все едно да пълним каца без дъно“, изтъква Георгиев.

Неговите подчинени чистят и афишите от стълбовете. Това е доста трудоемко, тъй като липолото е засъхнало и трудно се махат.

Според директора има още къде да се търсят резерви за по-чист Пловдив. Засега поставянето на подземни контейнери временно е преустановено заради допълнителните разходи по дезинфекцията на града. Този тип съдове се появиха преди три години. Най-напред в центъра, а после и на други места.

Съоръженията са вкопани в земята, на повърхността се виждат само капаците. Те се плъзгат и автоматично се затварят след изсипване на отпадъка. Положени са в изкоп с дълбочина 2,5 м, отвътре стените са облицовани. В подземното легло се поставя самият съд с вместимост 1,1 куб. метра. Вдига ги сметовоз с помощта на малък кран.
Подмяната ще продължи при наличие на финансиране, казват от „Чистота“.

Специалното приложение на „Пловдив Рестарт“ може да се изтегли от тук:

https://www.24chasa.bg/novini/article/8975066