Община Пловдив има готовност да поддържа денонощно пътните артерии в града през зимния период. Това констатира заместник-кметът по сигурност и обществен ред Ангел Славов, който днес направи преглед на техниката за зимното снегопочистване в базата на фирма КМД. По време на проверката той бе придружаван от инж. Вяра Колева, директор дирекция „Екология и управление на отпадъците“ в Община Пловдив.

„Сто машини ще чистят Пловдив през зимата, като до 30 минути след подаден сигнал, екипите тръгват по предварително утвърдени маршрути. Денонощното зимно дежурство в Пловдив започва на 6 декември и продължава до 15 март. Във всеки един момент обаче, при по-ниски температури и влошаване на времето, имаме готовност да реагираме“, увери директорът на ОП „Чистота“ Димитър Георгиев.

Той информира, че зимното поддържане ще се извършва от 28 разпръсквача на сол, 48 снегорина и 8 челни товарача. Предимно за пешеходни зони, велоалеи и тротоари ще се използват 10 мултифункционални машини, оборудвани със снегорин и разпръсквач, както и 6 роторни снегорина. С осигурената резервна техника машините са общо 100 на брой.
Има достатъчно количество противообледенителни материали. От миналата зима са останали 2600 т сол и 50 т калциев дихлорид. Над 12 години Община Пловдив не използва пясък при зимното почистване на улиците, като част от мерките за намаляване на фините прахови частици във въздуха.

„Денонощно следим метеорологичните прогнози. Дежурните в „Чистота“ всяка нощ правят обходи, за да реагираме веднага при влошаване на обстановката. За да не се образуват поледици, мостовете и надлезите, при необходимост, ще бъдат обработени със сол“, каза още Димитър Георгиев.

Около 400 метачки от ОП „Чистота“ и близо 80 служители от ОП „Градини и паркове“ ще чистят автобусните спирки, стълбите на пешеходните подлези, парковете, ще проправят пътеки по тротоари и в междублокови пространства.
„Днешният технически преглед показа, че машините са в добро състояние и в пълна готовност да поддържат нормалните комуникации в града при зимни условия“, отбеляза заместник-кметът Ангел Славов.