Само два дни след поредната мащабна акция на „Чистота“ за ликвидиране на незаконни сметища в „Столипиново“ междублоковите пространства на улиците „Варвара“ и „Сокол“ отново са засипани с отпадъци.

В петък терените бяха основно почистени от екипи с челен товарач и три камиона гондоли с вместимост 15 тона, всеки от които направи по три курса към депото в Цалапица. Събрани и извозени са около 100 тона отпадъци.

Сред основните проблеми за образуването на нерегламентирани сметища  в квартала е, че мнозина от жителите не изхвърлят отпадъка в контейнерите, а извън тях. Съдовете за смет се обслужват всекидневно. От понеделник до събота включително в „Столипиново“  работят екипи  с челен товарач и камион за допълнителна оборка на замърсените пространства. Целта е да не допуснат огнища за разпространение на зарази.

Директорът на „Чистота“ Димитър Георгиев отново призовава гражданите да изхвърлят отпадъка си на регламентираните за целта места, а ако станат свидетели на незаконно замърсяване, веднага да сигнализират на телефон 112, за да бъдат хванати и санкционирани нарушителите.

Съгласно общинската наредба за управление на отпадъците размерът на глобите е от 300 до 1000 лв. за физически лица и от  1400 до 4000 лв. за еднолични търговци или юридически лица. Гражданите могат да бъдат глобени и с фиш от 10 до 50 лв.

Сигнали за нередности се приемат и на телефона на ОП „Чистота“ – 032/675 817. От началото на годината инспекторите в общинското предприятие са издали над 60 фиша за нарушения в „Столипиново“.