С близо 20 хил. лв. до края на ноември ОП „Чистота” увеличи приходите от извозване на строителни отпадъци в сравнение с миналата година, като очакванията са до края на декември постъпленията да нараснат още.

Ако общата сума за 2011-а от този вид услуга е около 130 хил. лв., то засега тя е близо 150 хил. лв., отчете експертът „Политика на цените” в предприятието Магдалена Велева.

Заявките и заплащането за поставянето на специализираните контейнери се извършва всеки работен ден на място в предприятието – ул. „Даме Груев” 64 а. Така наречените „лодки” са с вместимост 4 куб. м и са предназначени за отпадъци от строително ремонтни работи и други едрогабаритни отпадъци с изключение на стъкла. При първо поставяне цената е 99,60 лв. с ДДС, а при следващо ползване от един и същи клиент, макар и на друго място – 89 лв. с ДДС. Контейнерите се доставят в уговорения час, дата и място на посочения адрес, където остават пет дни.

Имаме постоянни клиенти, но радващото е, че от тази година зачестиха заявките от частни граждани, което говори за повишената култура на сметосъбиране, коментира Велева. По-важно за предприятието не е непременното увеличаване на приходите, а всеки да осъзнае необходимостта от разграничаване на отпадъците, така че да се опазят специализираните съдове за битова смет и да се ограничи създаването на нерегламентирани сметища, допълни тя.