„Едва ли има друг град в България, където редовното машинно миене започва още на 1 март. Но сме решени да отговорим на очакванията на пловдивчани да няма запрашаване и да дишат по-чист въздух.“ Това заяви заместник-кметът на Община Пловдив по екология и здравеопазване   Иван Стоянов при старта на пролетното миене в града.

„С нови дюзи оборудвахме 13-те специализирани автомобила, така че водната струя да е по-силна, а миенето – по-ефективно“, каза директорът на „Чистота“ инж. Десислава Георгиева.

По думите ѝ максимално бързо екипите на общинското предприятие и фирмата подизпълнител КМД ще измият целия град на маркуч, включително вътрешнокварталните улици, където има много паркирани коли. Предварително е извършено основно машинно и ръчно метене в целия град.

Машинното миене продължава до късна есен по утвърден график: улиците първа категория се мият всеки работен ден, втора категория – три пъти седмично, а трета – веднъж на седем дни. Работи се през нощта, за да не се затруднява сутрешният трафик.  

Според заместник-кмета Иван Стоянов предприетите мерки по програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух вече дават резултат. Като пример посочи, че вече няколко поредни години данните от автоматичната измервателна станция „Каменица“ сочат, че дните с превишение на фините прахови частици са под 35 годишно, колкото е допустимата по европейските критерии норма.

За старта на пролетното миене пред зала „Колодрума“ дойдоха районни кметове и директори на общински предприятия, които също са съпричастни към чистотата на града.