Склоновете на Дановия хълм /Сахат тепе/ пак са надраскани, алармира директорът на ОП „Чистота“ Иван Стоянов. Последните „творения“ с разноцветни спрейове са от миналия уикенд. На среща с ръководителите на „Общинска охрана“ и Общинска полиция е решено, докато администрацията на район „Централен“ реализира проекта за видеонаблюдение, патрулни двойки да засилят проверките по тепето.  
 
От началото на май до края на юли екип на „Чистота“ всекидневно качваше по тепето специализираната машина за премахване на графити с пясъкоструйка, а за най-високите места се наложи използването и на автовишка. Навсякъде драсканиците бяха почистени: по стълбите, парапетите, Часовниковата кула, дори върху най-малкия камък.

Най-трудоемко се оказа премахването  на рисунките от скалите, което се изпълни по предписание и инструкции от Националния институт за недвижимо културно наследство, припомни Иван Стоянов. Цяло лято многократно бяха заличавани и появили се междувременно нови шарении по хълма, обявен за природна забележителност.

„Всеки хванат да драска подлежи на санкции. Когато „художниците“ са непълнолетни, се съставят актове на родителите“, предупреди директорът на „Чистота“. Той призна, че е получавал сигнали дори от чужденци и му е изключително неприятно след огромните усилия и труд, който полагат служителите на предприятието, градът да се загрозява по този безподобен начин.

Иван Стоянов призова пловдивчани да пазят и да проявяват нетърпимост, а ако станат свидетели на вандалски прояви – да реагират, като поне позвънят на тел. 112.