Беседи за повишаване на екологичната култура сред младите се провеждат в ромския квартал Столипиново
Беседи с цел повишаване на екологичната култура сред младите се провеждат в ромския квартал Столипиново. Това каза за Радио ''Фокус''- Пловдив Иван Стоянов, директор на ОП „Чистота“ в Пловдив.
По думите му, лекциите се провеждат пред деца на възраст 10-11 години, които в момента са трети и четвърти клас. Идеята за повишаване на екологичната култура сред младите се е породила от факта, че осъществените в много други училища беседи на тема ''Графити'' са постигнали своя ефект и са довели до нужния резултат.
Според Иван Стоянов, на местата, където графитите са обработени, е чисто. По думите му, основният проблем в Столипиново е, че отпадъкът се изхвърля не в контейнерите, а около тях. Контейнерите в много случаи са празни, а пространството около тях се е превърнало в сметище. Ако се променят възпитанието и начинът на разбиране на децата, те са способни да повлияят и на по-възрастните, каза още Стоянов.
По думите му, беседи са проведени в училище  „Пенчо Славейков“' в Столипиново, а до края на седмицата се предвиждат и посещения сред ученици от останалите учебни заведения в пловдивския квартал. Лекциите, които се изнасят, са занимателни и включват използването на мултимедия, подчерта Стоянов и добави, че се показват снимки на много чисти места в Пловдив, на най-мръсните места в Столипиново, както и на ресурса, който се влага от работниците в предприятието.
„Обнадеждени сме, че именно децата могат да променят модела в Столипиново и кварталът да бъде наравно по чистота с останалите в града”, каза още директорът на ОП ''Чистота''. По думите му, в квартал Столипиново се изразходва най-голям ресурс, тъй като там е най-голямата язва в Пловдив.
Новата техника на предприятието вече минава да мете и да мие в квартала. Хора от предприятието на длъжност „метачи” стоят до контейнерите с лопати и ако някой изхвърли отпадъка си извън металните съоръжения му се прави забележка. Ако конкретният човек не се повлияе, служителят собственоръчно го изхвърля в контейнера. Според Стоянов, на децата е обяснено, че колкото е по-чист квартала, толкова те ще са по-здрави, тъй като се изразходва огромен ресурс за дезинфекция на контейнерите и на местата около тях, и че колкото по малко отпадък има около контейнерите, средствата, които се отделят за почистване ще са по-малко.
Иван Стоянов посочи пример, ако отпадъкът е извън металното съоръжение, са необходими фадрома и самосвал, за да може боклукът да се откара на сметището. Ако отпадъкът е на предназначеното място, е необходим единствено сметовоз. Масово роднините и родителите на тези деца в Столипиново работят в предприятието, уточни Стоянов. По думите му, ако се преустанови изразходването на толкова ресурси, ще е възможно да се увеличат заплатите на родителите и роднините на децата в Столипиново, като и за тях ще има повече средства за закуска.
На въпрос дали подобна инициатива ще се проведе и в останалите училища в Пловдив, Стоянов отговори, че първо трябва да се реши основният проблем в Столипиново и да се накарат хората да хвърлят отпадъците в контейнерите. След успеха на това начинание, ще започнат и лекциите за разделно събиране на отпадъци, които ще се реализират в останалите училища в града.
Тони МИХАЙЛОВ