Почистено е образувало се сметище около контейнерите за отпадъци на ул. „Акад. Петър Динеков“ срещу парк „Студенец“.  Това съобщава ОП „Чистота“ по повод публикуван по-рано днес читателски сигнал в Plovdiv24.bg  за „грозни гледки от  „Кючука“, придружен със снимков материал за разпилени отпадъци около контейнерите за смет.

ОП „Чистота“ напомня, че съдовете за смесен битов отпадък тип „бобър“ се обслужват абсолютно всеки ден. По договор на Община Пловдив с организацията за оползотворяване на отпадъци от опаковки „Булекопак“ АД жълтите пластмасови контейнери се събират 3 пъти месечно, а зелените – веднъж в месеца. Гражданите, които изхвърлят големи кашони и други картонени опаковки, не трябва да ги трупат наоколо, а да ги сгънат и поставят в жълтия контейнер.

Когато правилата не се спазват, се стига до грозни гледки като в читателския сигнал. Подобни сметища, образувани около контейнерите, се премахват по график веднъж седмично с тежка техника. 

Посоченото в публикацията пространство често се използва за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци както от търговските обекти в съседство, така и от фирмени бусове. ОП „Чистота“ призовава всеки, който стане свидетел на подобни действия, незабавно да се обади на тел.112, за да може нарушителите да бъдат хванати и санкционирани.

Глобите за изхвърляне на отпадъци извън предназначените за целта места са от 300 до 1000 лв. за физически лица и от  1400 до 4000 лв. за еднолични търговци или юридически лица. Гражданите могат да бъдат глобени и с фиш от 10 до 50 лв.

За всичко, свързано с чистотата, пловдивчани могат да сигнализират и да се информират на телефона на предприятието – 032/675 817.