Мостът на Герджика пак е нашарен със спрейове след като миналото лято екип на ОП „Чистота“ заличи оттам свастики и други недопустими драсканици. Авторът се е подписал с „творчески“ псевдоним Брикс. Същото неизвестно засега лице е загрозило сгради на ул. „Гладстон“, бул. „Марица-юг“, бул. „Княгиня Мария Луиза“ и други фасади в града.

„Подадохме сигнал до Общинска полиция за установяване на истинската му самоличност и ще разговаряме с него, за да го убедим да прекрати дейността си“, съобщи директорът на „Чистота“ Иван Стоянов.

Той напомни, че именно след такива разговори през 2012 г. бяха прекратени  нерегламентираните изяви  на друг упорит „творец“, който се подписваше като Билко, а след среща в началото на 2014-а  Стойко Гагъмов престана да рисува върху скалите на пловдивските тепета.

„В сравнение с преди 7 години, когато предприехме драстични мерки срещу загрозяването на града с безсмислени драсканици, сега Пловдив е много по-чист. С пясъкоструйка излъскахме фасадите на пощата, народната библиотека „Иван Вазов“, читалища, мостове, часовниковата кула на Дановия хълм, подлези, възвърнахме естествения облик на Небет тепе и много други знакови за Пловдив обекти. Пребоядисахме не само обществени, но и частни сгради, за които собствениците дадоха съгласие и сами закупиха боята. Своевременно заличаваме всички новопоявили се графити на места, които вече сме почиствали“, посочи Иван Стоянов.

По думите му още в близките дни ОП „Чистота“ ще заличи надрасканото от Брикс и други негови „колеги“, защото то няма нищо общо с изкуството – за разлика от реализираните по проекти художествени графити върху фасадите на театъра, халите, сгради в кв. „Капана“ и други специално подбрани фасади, които предизвикват възхищението на пловдивчани и гостите на града, включително и на професионални художници.