До няколко дни ОП „Чистота“ ще заличи новопоявил се графит върху жилищен блок на бул. „Източен“, който се откроява като грозно петно сред чистите наоколо сгради.

„Преди две години перфектно почистихме всички драсканици по булеварда. Някои фасади пребоядисвахме дори по няколко пъти, така че резултатът от дейността ни да има устойчив ефект, но със затоплянето на времето отново се появиха „художници“ на улично творчество, които смятаме да обезсърчим“, заяви директорът на ОП „Чистота“ Иван Стоянов.

Специализираният екип на общинското предприятие вече отстрани всички графити върху сградите на ул. „Преслав“, включително Пожарната и ОУ „Алеко Константинов“. Предстои работа по бул. „Марица-юг“,  ул. „Богомил“, ул. „Граф Игнатиев“, както и по вътрешноквартални улици в районите на града. 

Така „Чистота“ продължава предприетата още от 2012 г. политика за премахването на драсканици в целия град. След информационните  кампании сред гражданите и откритите уроци на експерти от предприятието в училищата градът е по-чист: отстранени са самодейните драсканици върху жилищните и обществени здания както по големите пловдивски булеварди, така и на други публични места в града.

Директорът Иван Стоянов припомни, че ако някой графитър иска публичност за изкуството си, трябва да представи свой проект в общината, която след евентуално одобрение да му предостави място за художествена изява. Той призова гражданите на Пловдив да съдействат за опазване чистотата на града.