ОП „Чистота” представи двете си най-нови машини за почистване на пешеходните зони в центъра на Пловдив, които бяха доставени вчера.

Имат прикачени гребла за риене на сняг през зимата, четки с овлажняване за метене без запрашаване на въздуха, нова секция за събиране на екстременти от кучета и остатъци от храна – сладолед, сандвичи и други подобни отпадъци, разказа директорът на предприятието Иван Стоянов.

Задачата ни №1е да продължаваме да инвестираме в чисто ново оборудване, подчерта той.

Презентираните преди около седмица три датски мултифункционални машини предстои да влязат в дейстие. Специалисти от Дания вече обучиха обслужващия ги персонал. От понеделник правим графика и ги пускаме, увери директорът.

Също в понеделник започва няколкодневното обучение за работа с най-новата доставена техника.

В Копенхаген, Амстердам и Берлин се чисти изцяло с подобни машини, без да се използва ръчен труд, отбеляза президентът на фирмата-производител Ернст-Ото Корвоазие, който пристигна от Дания специално за днешната презентация. Той подчерта колко силно впечатление са му направили усилията на една общинска фирма в лицето на „Чистота” да работи като частна с режима си на оптимизация и достигането на най-висока ефективност при почистването на Пловдив.

Общата стойност на новата техника е около 0,5 млн. лв., които са реализирани като икономии вследствие на оптимизираната организация на труда.