Публикация във вестник "Марица", автор Валя Йеремиева

Нова практика  – подземни контейнери за смет – започват да въвеждат в Пловдив. Първите подобни съдове ще се появят на ул. "Отец  Паисий", където в момента върви ремонт.  Обсъжда се следващите да са на ул. "Филип Македонски" ,"Иван Вазов" и бул. "Цар Борис III Обединител". Целта е във въздуха да не се носи миризма на отпадъци, а и да не се разваля визията на красивите централни улици.
 
Шефът на Общинското предприятие "Чистота" Иван Стоянов  разказа вчера, че е обсъдил въпроса  с археоложката Мая Мартинова, чийто екип наблюдава  реконструкцията на ул. "Отец Паисий".   За изграждането на първите подземни контейнери ще бъде обявена обществена поръчка. 
 
"За стандартните съдове тип „бобър“ се прави изкоп  на дълбочина около 2,5 метра. „Отец Паисий“ е специфична улица  и там няма как да се сложат такива големи контейнери. Затова се минава на вариант за по-малки съдове, които  ще се спускат на 1,4 метра надолу", обясни Иван Стоянов. Предвижда се да се разположат 7-8 съда  по линията на дърветата, тъй като се предполага, че там няма да има подземна инфраструктура. Интерес към подземните контейнери има от всички районни кметове. Най-вероятно  такива съдове ще се слагат и около парковете, прогнозира шефът на "Чистота".

Снимката е илюстративна