От ОП „Чистота” искат да купят два самопочистващи се тоалетни за 180 000 лева

Публикация в Trafficnews.bg, автор Благовест Андонов

Желанието на ОП „Чистота” да закупи две нови ултрамодерни тоалетни, които се самопочистват и самоподържат, без да е необходим човешки фактор, предизвиках интересен дебат в Общинския съвет в Пловдив. Основният въпрос е нужно ли е да се дават за една модерна тоалетна 100 000 лева или просто да се поддържат сега изградените градски нужници.

Според Иван Стоянов, подобни тоалетни са масово разпространени в цяла Европа, като те ще бъдат с монетник и няма да има човешки фактор в нея. Съоръженията ще могат да ползват денонощно, което е допълнителен плюс за пловдивчани. По думите му, дори в Турция вече няма тоалетни като сега действащите в Пловдив.

Някои съветници обаче сметнаха, че хигиената в подобен тип нужници, които са разположени на Запад не са на необходимото хигиенно ниво, а също така тази инвестиция ще се изплати след много години.  Дебатът продължи с това кой каква тоалетна е използвал и дали е хубаво да има чистач в нея или  да се самоподдържа. В крайна сметка съветниците одобриха закупуването на две такива тоалетни, а желанието на „Чистота” е да разположи такива в целия град.

Снимка: Интернет