Поредица беседи за опазването на Пловдив от безсмислените графити започна днес по инициатива на директора на ОП „Чистота” Иван Стоянов.

Стартът неслучайно беше даден в ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджиян”, тъй като то се намира в центъра на Стария град, в който графитите правят особено лошо впечатление.

На срещата със седмокласниците присъстваха легендарният футболист на „Ботев”  Петьр Зехтински, който в момента е директор на дирекцията за децата, младежта и спорта към общината, общинският съветник Атанас Узунов – един от най-известните български футболни съдии и административен директор на „Локомотив” /Пд/, славният футболист ботевист от близкото минало Атанас Пашев – сега служител в ОП „Чистота”, които призоваха учениците да пазят чистотата на Пловдив и ако искат да подкрепят любимите си отбори да сторят това на стадионите, а не с драсканици по обществените места.

Това, което виждаме по стените, на са рисунки. Рисувал е великият художник Леонардо да Винчи, но не по стените, а върху подготвени лично от него платна. Полагаме неимоверни усилия да почистим тези тагове, подписи, драсканици. Средствата, които за тази цел заделяме от данъците на вашите родители, могат да отиват за вас, за да си купите нещо полезно и приятно, обясни директорът Стоянов. Целта на срещата, допълни той,  е да откажете поне един ваш познат от манията му да драска.

Специалисти от ОП „Чистота” разказаха в подробности за усилията на предприятието да поддържа чист града и показаха фотоси с резултатите от направеното.

Стария град и подлезите са сред любимите места за драскане, констатира директорът на училището Симон Тютелян, който от първо лице разказа как е хващал драскачи върху старинните сгради. Самото училище в сърцето на архитектурния резерват също е сред най-нашарените. ОП „Чистота” се ангажира да пребоядиса оградата, а учениците – да се грижат да не бъде отново надраскана.

Идеята ни е да проведем информационна кампания под формата на диалог, привличайки интересни публични  личности, сред тийнейджърите, които най-често посягат към спрейовете, обясни Иван Стоянов.

Междувременно пребоядисаните стени на подлезите до Централна поща и Понеделник пазар тази сутрин отново бяха надраскани и светкавично почистени от ОП „Чистота”.