Публикация във вестник „24 часа“, автор Радко Паунов

Камиони на „Чистота“ тръгват по пловдивските райони да обират вехториите, които всекидневно домакинствата изхвърлят до казаните за битова смет. Новата ycлyга ще заработи от следващата година, обяви диpекторът на  общинското предприятие Иван Стоянов.

Стари мебели, матраци, дюшеци, хладилници, печки и перални всеки ден са струпани до контейнерите. Гледките са отблъcкващи. Дори pомките от „Чистота“ се възмущават. "Това го правите вие, българите", заяви Анка Миткова, докато метеше на ул. "Белица". Отредените площадки за вехтории масово не се ползват. Според Стоянов пловдивчани не искат да карат непотребните си домакински вещи и мебели и предпочитат да хвърлят пред блоковете, защото им е по-лесно. В резултат до казаните може да се види какво ли не – стара дограма, тоалетни чинии, мивки, кресла.

По думите му камионите, които ще пусне, ще вървят в определени дни в даден район. Примерно в "Западен" ще обикалят във вторник до конкретен час, а жителите ще бъдат известени за това. Предната вечер те ще трябва  да изнесат до контейнерите старите си матраци и дивани. "В останалото време да бъдат любезни и да не замърсяват", настоява шефът на "Чистота". Истината е, че целият град прелива от вехтории. Според еколози това опира до манталитета на хората.

Снимка: „24 часа“ – Анка от "Столипиново" чисти на ул. "Белица" в престижния район "Западен" и се възмущава  от струпаните вехтории пред блоковете.