Близо 100 чувала с боклуци събраха до обед  от сколоновете на Небет тепе заместник-кметът на Община Пловдив Димитър Кацарски, заместник-кметът на район „Тракия” Веселин Терзиев и Владимир Грънчаров – и тримата от пловдивския клуб по спeлеология „Академик”.

Акцията беше организирана от ОП „Чистота”, а лично кметът на Пловдив Иван Тотев дойде да поздрави пещерняците, които безвъзмездно се включиха в нея.

Като научихме, че директорът на „Чистота” Иван Стоянов търси алпинисти за уборка на стръмните участъци, му предложихме нашите услуги. Работата дори ни беше много приятна, каза Димитър Кацарски.

Двулитрови пластмасови бутилки от бира и найлонови торбички с хранителни остатъци преобладаваха сред боклуците, които бяха извозени с два камиона.

Откакто поставихме кошове, многобройните посетители на хълма изхвърлят отпадъците си предимно там, всеки ден наши служители чистят тепето, обясни Иван Стоянов.

Вижда се, че тук за първи път, точно в този мандат и от това ръководство на „Чистота”,  се полагат системни грижи,

коментира кметът. Надявам се да прекратим практиката върху почистените скали и крепостни стени отново да се шари с графити.

Скоро на тепето предстои да бъдат монтирани две видеокамери за денонощно видеонаблюдение. Те са предвидени в дарението, което направи почетният гражданин на Пловдив Петър Манджуков, но през зимата нямаше възможност за инсталирането им, допълни Иван Тотев. Има идея едната камера да се включи онлайн на сайта на общината, както е на Римския стадион. 

Още другата седмица, ако времето е благоприятно, ОП „Градини и паркове” предприема кастрене на храсталаците по склоновете, за да се открие още по-добре прекрасната гледка към Пловдив.