От два месеца съдовете за боклук в центъра на Пловдив са подземни

Публикация във вестник "24 часа" – специалното издание "Пловдив рестарт", автор Радко Паунов

Гостите на Пловдив вече не виждат препълнени контейнери със смет на обновената централна улица “Отец Паисий”. Във въздуха не се разнасят неприятни миризми, тъй като съдовете са вкопани в земята, а това, което се вижда на 1,40 м от повърхността, са добре оформени капаци с лъскави дръжки. Те са плъзгащи се – вдигат се леко, поставя се вътре отпадъкът и автоматично се затварят.

Нововъведението в сметосъбирането е от 1 юли и е дело
на общинското предприятие “Чистота”

Първите 7 подземни контейнера са разположени на “Отец Паисий”, а един е поставен на ул. “Патриарх Евтимий” до Археологическия подлез. Те допаднаха на 6-имата районни кметове и всеки от тях изявява желание да разположи такъв тип съдове около парковете по кварталите. “Тази нова практика ще продължи”, уверява директорът на общинската фирма  „Чистота” Иван Стоянов.

Следващите 11 ще бъдат в зоната до Понеделник пазар, който е в подстъпите на Стария град. Обсъжда се подземни контейнери да има по знаковата ул. “Иван Вазов”, както и на “Филип Македонски” и бул. “Цар Борис III Обединител”.
Освен естетически те придават и европейски вид, защото не развалят визията на централната част на Пловдив.
Положени са в изкоп на дълбочина 2,5 метра. Отвътре стените са облицовани. В подземното “легло” се поставя самият съд с вместимост 1,1 куб. метра. Вдигат се със сметовоз, на който има кран.

Обслужването им е всекидневно
по график

За удобство на гражданите там се предвижда да бъдат поставени датчици с червени и зелени светодиоди. По тях ще се ориентират за степента на запълненост.

Това не е единствената иновация в почистването на Пловдив. Въведеното “умно сметосъбиране” е сред постиженията, с които местната власт спечели националния приз “Най-иновативна община” на Асоциацията на българските градове и региони.

Отличието е за монтираните върху контейнерите за смет по ул. “Иван Вазов” датчици. Те следят доколко са пълни с отпадъци. Контролът се извършва чрез мобилно приложение във всеки един момент.

“Точната информация ни дава възможност за гъвкави решения, така че, ако някой съд отново се напълни след редовното му обслужване по график, да реагираме своевременно”, коментира Иван Стоянов.

Той е категоричен, че Пловдив е най-чистият град. И е готов да се обзаложи, че думите му не са казани ей така.

Всеки ден от 15 март до падане на първия сняг
улиците се мият,

отбелязва шефът на “Чистота”.

Миенето започва веднага след зимния сезон. Тогава натрупаната кал от снега се изтласква със силна струя с маркучи. След това идва ред на машините с дюзи. Те обливат с вода булевардите от понеделник до петък.
Улиците втора категория се мият три пъти седмично. Веднъжна 7 дни водни струи минават и по улиците без изход.
Стоянов е въвел точен контрол. На дежурен телефон в предприятието всеки ден се приемат сигнали от граждани. При констатирани нередности се търси отговорност от ръководителите на групи.

435 жени в зелени престилки и пластмасови метли чистят непрекъснато улиците. 154 мъже пък са ангажирани в сметосъбирането и извозването.

“Не подминаваме нито едно оплакване и търсим причините защо се е стигнало до него. С GPS проверяваме дали сметовозът е минал да изпразни контейнерите”, описва директорът.

Признава, че много се дразни, когато види изхвърлени дивани, матраци, стари прозорци и какво ли не до контейнерите за битов отпадък. Тази обичайна гледка не била типична само за етническия кв. “Столипиново”.

“Обособени площадки за стара покъщнина
има във всеки район,

но мнозина предпочитат да стоварят вехториите си до контейнерите. Какво пречи да ги карат на определените места?”, ядосва се шефът на “Чистота”.

Според него действащата наредба за управление на отпадъците предвижда глоби от 300 до 1000 лева за физически лица и от 1400 до 4000 лева – за фирми.

Предприятието получи права от общинския съвет да налага административни наказания. Те вече са факт. Но всичко опира до манталитета. Само за “Столипиново” трябва армия от инспектори да следи на всяка крачка, за да има ред.
“Всеки ден чистим и след нас се образуват отново сметища там”, казва Стоянов. В етническия квартал са обособени бетонни площадки, в които вкарват контейнерите за смет.

“Надявахме се боклукът да не се разпилява, а и по-лесно да се изгребва с фадрома. Площадките се дезинфекцират. Но и този вариант не сработи особено”, посочва директорът.

За разлика от “Столипиново” в отдалечените пловдивски кв. “Коматево” и “Прослав” успешно действа подобен проект. Там във всяка къща има двор. Но хората чинно събират отпадъка си.

“Предоставихме им компостери,
в които да изхвърлят шумата,

и по график минаваме да я вземем. В “Коматево” пък сме раздали жълти чували за събиране на опаковки.
Наистина хората се приучват на разделно събиране”, доволен е Стоянов.

В предприятието действа и звено, което освежава пешеходните пътеки. Те често се зацапват от гумите на автомобилите. Бояджии минават и ги обновяват.

“Стремим се зебрите винаги да са бели”, казва шефът на “Чистота” Иван Стоянов.

Цялото издание "Пловдив рестарт" може да видите на следния линк:

https://www.24chasa.bg/Media/2018/09/05/9c105cf0-1972-4b4c-84ac-9689771146f3.pdf