Публикация в специалното издание "Пловдив рестарт" на вестник "24 часа"

Автор Радко Паунов

Армия от 435 жени в зелени престилки с пластмасови метли чисти всеки ден улиците на Mловдив. 154 мъже пък събират сметта. И зиме на минус 20 градуса, и лете, когато термометрите отмерват 40 на сянка, тези хора са навън. При всеки сигнал те действат като корпус за бързо реагиране.

18 машини всеки ден обливат с вода булевардите, а шосетата от втора категория се мият 3 пъти
седмично. Веднъж на 7 дни водни струи минават и по улиците без изход.

„Твърдя, че Пловдив е най-чистият град”, отбелязва директорът на общинското предприятие „Чистота” Иван Стоянов. На негово подчинение са 788 души заедно с шофьори и контрольори. Готов е да се обзаложи, че не говори празни приказки.

„Преборихме се дори с мръсния въздух. Обновихме техниката, завишихме т. г. с 30% миенето.
От април до края на август в града няма превишение на фини прахови частици”, уверява Стоянов. И припомня, че от 2013 г. непрекъснато се обновява автопаркът на предприятието. Заварил 30-годишни коли, които вече са заменени с нови машини. Тази година бяха закупени още два сметовоза и една мултифункционална машина за 1,050 млн. лева.

„Всеки ден от 15 март до падане на първия сняг улиците на Пловдив се мият. След зимния сезон натрупаната кал от снега се изтласква със силна водна струя с маркучи.След това идва ред на миячните машини с дюзи. Понеже лятото беше сухо, издадох заповед от 15 юли до края на август отново да се мие с маркучи, включително и пътната маркировка и велоалеите”, казва директорът на  „Чистота”. 

Въвел е железен контрол. На дежурен телефон в предприятието

                        всеки ден се приемат сигнали на граждани

При констатирани нередности се търси отговорност от ръководителите на групи.

„Обръщаме внимание на всяко оплакване и търсим причините защо се е стигнало дотам. Проверяваме по GPS дали сметовозът е минал да изпразни контейнерите за смет. Тази година нямаме сигнали”, кълне се Стоянов.

Това се дължало на факта, че са обособени площадки, на които хората безвъзмездно карат отпадъците си от домовете – най-често непотребни вещи. Вместо да ги стоварват до съдовете за смет, ги превозват до определените места във всеки район на града. В „Чистота”

                  площадката приема вехтории всеки ден от 8 до 17 ч.

Сигналите за непочистени контейнери и улици обаче били заменени с жалби за вдигане на шум от сметовозите. Всяка сутрин в 4 ч. те тръгват да вдигат кофите. Образува се бумтене под прозорците на хората. Мнозина се будят и негодуват.

„Съобразихме се с техните сигнали и променихме графика. Вместо в 4 ч. камионите започват да изпразват кофите от 6 ч. и това продължава до 14 ч. Това обаче създава други неудобства – през деня трафикът в Пловдив е засилен. Бавните сметовози допълнително го затрудняват. По обед от високите температури се образува смрад около съдовете за смет. Така или иначе се съобразихме с желанията на хората”, изтъква Стоянов.

Дни след промяната обаче завалели контражалби. Веселина Панчева написала гневно писмо. „В цяла Европа се чисти през нощта. Вдигането на един контейнер трае 2-3 минути и не е чак такъв голям проблем. Сега миризмата е непоносима, а задръстванията са зверски. Моля, на нашата ул.  „Захари Стоянов” работете по стария начин”, настоява пловдивчанката.

Шефът на „Чистота” констатира, че откакто променили графика в средата на август, оплакванията за шум намалели. Това обаче съвпаднало с времето, когато хората са по почивки и градът е празен. След завръщането им и особено през септември задръстванията ще са още по-големи, предупреждават шофьори. Това кара Стоянов да действа гъвкаво и от началото на септември възнамерява да върне стария график и по него да работят до пролетта.

„Много се дразня, когато видя изхвърлени дивани, матраци, прозорци и какво ли не до контейнерите. Тази обичайна гледка се наблюдава не само в „Столипиново”, казва шефът на „Чистота”. И показва снимка на телефона си, направена в „Тракия”.Там се въргалят бидони, щайги и дюшеци.

„Какво пречи да ги карат на обособените площадки? Значи ние се съобразяваме с оплакванията за шум, а те с нашите препоръки – не. На Запад не е така”, казва Стоянов. И посочва, че в действащата наредба за управление на отпадъците са предвидени глоби от 300 до 1000 лв. за физически лица и от 1400 до 4000 лв. за фирми.
„Чистота” обаче няма правомощия да санкционира. Обаждаме са на служителите в инспектората и на общинската полиция. Но те докато дойдат, нарушителите бягат. А за да им съставят акт, трябва да ги хванат на място”, посочва директорът. Той настоява за промени, които

            да дадат права на предприятието да налага административни наказания

Ако това стане факт, десетки жители на „Столипиново” всеки ден ще бъдат глобявани. Кварталът е осеян с нерегламентирани сметища.

„Всеки ден чистим и след нас се образуват отново”, казва Стоянов. Тези дни в района бяха поставени бетонни заграждения, в които да вкарат контейнерите за смет. Монтирани са на 8 места в „Столипиново”.
„Надяваме се боклукът да не се разпилява, а и по-лесно ще се изгребва с фадрома. Площадките ще могат да се дезинфекцират, за да не се разпространяват зарази Бетонни заграждения ще има на ул. “Крайна”, “Ландос”, “Батак” и “Възход”. Проблем в квартала е, че има много незаконни сгради, вдигнати една до друга,откъдето няма как да мине сметовоз. Възнамеряват да раздават чували на жителите, в които да събират боклука и да го носят на обособените площадки. Не е сигурно дали и този вариант ще проработи. За разлика от “Стопилипоно” подобен проект действа в кв. “Коматево” и “Прослав”, където във всяка къща има двор. Но хората там чинно събират отпадъка.

“Предоставихме им компостери,където да изхвърлят шумата, и по график минаваме да я вдигаме. В “Коматево” пък сме предоставили жълти чували за събиране на опаковки. Така хората се приучват на разделно събиране”,казва Стоянов. В районите “Централен” и “Тракия” е въведено разделно събиране на сметта от търговските обекти. Възнамерява това да стане и в другите райони.

“Много често заведенията за хранене изхвърлят биологичен отпадък в контейнерите. Разнасят се миризми”, казва шефът на “Чистота”.

Скоро към предприятието ще заработи

                               звено, което да освежава пешеходните пътеки

То ще се състои от 7 души, от които двама бояджии, четирима общи работници и един шофьор. “Ще се стремим зебрите да са винаги бели”, зарича се Стоянов.