В „Столипиново” превърнаха параваните в депа – хвърлят направо в загражденията на улицата

Публикация във вестник "Марица", автор Елица Кандева

Бетонни панели на буква  П са поставени на 4 места в "Столипиново" по улиците „Крайна” и „Батак”. В някои от тях има контейнери за смет и загражденията предотвратяват разпиляването на боклука в по-широк периметър. На обръщалото на последна спирка обаче липсват контейнери, а местните жители възприемат бетонното съоръжение като сметище и изхвърлят отпадъци директно в него. Автомобили  даже гарират на заден ход и изсипват направо от багажниците, каруци също стоварват боклук на земята. Така на практика в махалата са изникнали депа на улицата, заградени от трите страни с бетонни стени.

И преди картината беше същата, защото хората от квартала изхвърлят извън контейнерите и боклуците се трупат на купчини  направо по тротоарите, каза шефът на общинска фирма „Чистота” Иван Стоянов. Той обясни, че бетонните съоръжения са изградени, за да се локализират тези места и да се заградят контейнерите. Този боклук, който сега е вътре, преди беше разпилян на 200 м по улицата, добави Стоянов. С бетонирането на основата под загражденията по-лесно боклукът се изгребвал от фадрома и се правела дезинфекция. Преди да се въведе тази практика, греблата, поемайки сметта, издълбавали ями в пръстта. В тези дупки после пак се хвърляха отпадъци и също се превръщаха в сметища, коментираха хора от ул. „Кедър”. Една от жените там дори ходила в районното кметство да се оплаче, но   отвърнали, че ангажиментът е на почистващата фирма.

Големият проблем е манталитетът на хората в „Столипиново”, които дори да има съдове, хвърлят около тях, добави Стоянов. И направи сравнение, че заграждения на контейнери има и на други места в града – например на бул. „Дунав” и бул. „Никола Вапцаров”, но там картината не е същата като в етномахалата. На обръщалото редовно се изхвърлят и строителни отпадъци, каза той.  И вметна, че получил и добри отзиви от хора от квартала, които са доволни от нововъведението, включително от местни лидери.

Ангажимент на нашата фирма е събирането и извозването на боклука, а за  предотвратяване на нерегламентирани сметища следи кметството, каза още шефът на „Чистота”. По този повод преди дни райкметът на  в „Източен” Николай Чунчуков инициира среща, на която присъстваха и от районното полицейско управление. Както „Марица” писа,  институциите се разбраха да засилят дежурствата и проверките на Общинския инспекторат, който има право да глобява. Още при първите по-масирани акции  бяха съставени актове.

Тенденцията е в последните години боклукът в „Столипиново” да се увеличава, каза Иван Стоянов. Пред 2012 г. е бил 12 000 тона годишно, а през 2016 г. – около 22 000 тона.

Снимка: вестник "Марица"