Отчет от 01. 12. 2011 г.

Отчет за дейността в периода от 1 декември 2011 г. до 30 ноември 2013 г. на           

       
                                                  ОП „Чистота”
           
                               носител на Зелен Оскар за 2012 г. в националния конкурс    
                          „Най-зелените компании в България” в категорията     
                    „Обществени организации, общини и държавни структури”

                   
                              През двете години от началото на мандата

               Заварихме метли от клони  и техника от миналия век

Първото изпитание беше най-тежката от 50 години насам зима през 2011-2012 г. В дните с най-обилни снеговалежи Пловдив беше проходим град в страната.

За първи път спряхме употребата на пясък, който дотогава се използваше като основно противообледенително средство, и преминахме изцяло към третиране на улиците със сол и химически препарати, които са по-малко агресивни спрямо пътните настилки и околната среда.

За първи път заменихме старите метлите от клони за 700 хил. лв. с многократно по-евтините пластмасови четки от  високо устойчив полимер, с което не само се повиши ефективността, но се подобри и имиджът на дейността по ръчното метене.

Четиринадесет нови машини германско производство, популярни като ръчни метачки, чистят площади и пешеходни зони в града.

Преди                                                  Сега

          

За първи път за почистването на града е внедрена най-модерната в Европа специализирана мултифункционална техника, след като години наред в предприятието са закупувани само машини втора употреба.

  Преди                                                Сега

        
                                                  

С прикачения инвентар към петте, произведени в Дания, нови машини City Cat 2020 успешно се извършват различни операции – риене на сняг, разпръскване на химически гранулат, плевене, косене, рязане на храсти, метене и миене.

    
       

Двете шотландски машини City ranger 2250, които също станаха част от градския пейзаж, са оборудвани с гребла за риене на сняг през зимата, четки с овлажняване за метене без запрашаване на въздуха, нова секция за събиране на екстременти от кучета и остатъци от храна.

              

Специално за почистването на малките вътрешно квартални улици от Швейцария бяха внесени други три мултифункционални машини -   Bucher - City Cat 2020, модел 2013 г. С монтираната отпред рейка под налягане и страничните дюзи стана възможно миенето под паркирали коли, а с прикачения инвентар и контейнера за сол машините могат да преминават автоматично от режим на метене и миене към режим на зимно поддържане.

Новият телескопичен челен товарач „Мanitou – MT 732”, произведен във Франция, се справя отлично с товаро-разтоварни дейности и почистването на особено обемни  отпадъци, а през зимата е подходящ за почистването на автобусните спирки след обилни снеговалежи.              

                    

За първи път ОП „Чистота” участва в разделното събиране на отпадъци като подизпълнител за районите „Централен”, „Южен”, „Тракия” и „Западен”.

За първи път от ранна пролет до късна есен (16 март – 15 ноември)  улиците първа категория се мият по пет пъти седмично, а не по три, както беше преди, втора категория – три пъти вместо един, а веднъж в седмицата се мият и третокласните улици, които досега пък изобщо не са били включвани в графиците.

За първи път бяха измити Старият град и алеите на пловдивските тепета.

За първи път Гребната база се почиства редовно с новите многофункционални машини.

За първи път бяха отбелязани резултати от борбата с графитите. Почистени са важни обществено значими места в града, сред които Централна поща, Народната библиотека „Иван Вазов”, Часовниковата кула на Дановия хълм, Небет тепе къщите в Стария град и още много обекти. Изцяло са обновени подлезите на бул. „България”.

Преди                       

          

   Сега

                  


За първи път оборудването на всички автомобили с GPS и правилните управленски решения доведоха до оптимизиране на производствения процес, в резултат на което само за година са икономисани 80 хиляди литра гориво.

Спечелен е проект за замяна на част от сметосъбиращата техника с ново поколение хибридни екологични машини за безвъзмездно финансиране в размер над 4 млн. лв. от Националния доверителен екофонд.

„За първи път в лицето на ОП „Чистота” виждам общинско предприятие, което с режима си на оптимизация и достигането на най-висока ефективност при почистването на Пловдив да работи като частна фирма.” (Ернст-Ото Корвоазие, президент на една от най-големите европейски компании за производство на специализирана почистваща техника)