В изправност са всички 89 машини, които тази зима трябва да осигуряват нормални условия за придвижване в Пловдив. Това констатира заместник-кметът на общината инж. Александър Държиков след извършения технически преглед на техниката за зимно поддържане на града  в базите на ОП „Чистота“ и фирмата-подизпълнител КМД.

„Това са съвременни машини със стандарт Евро-5, от които очакваме прецизна и качествена работа. Според договора от ноември 2014 г., КМД обслужва зимното почистване на Пловдив с 65 броя МПС, от които 40 снегорина, 20 разпръсквача на сол и 5 челни товарача. Осигурени са и всички необходими материали, които да гарантират доброто почистване при зимни условия“, посочи инж. Държиков, който със заповед на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев бе назначен за председател на приемателната комисия.

ОП „Чистота“ се включва в зимното поддържане със собствени 15 снегорина, 6 разпръсквача и 3 челни товарача. При обилни снеговалежи от общинското предприятие са готови със 7 роторни снегорина и 8 мултифункционални машини за пешеходните зони. Допълнителен ресурс има както в базата на КМД, така и в ОП „Градини и паркове“.
В складовата база на „Чистота“ в наличност са 4150 т сол, 12 т айсмелт и 92 т калциев дихлорид.

„Разполагаме и с 2200 т пясък, които заварихме от мандата на Славчо Атанасов. През последните три години не сме хвърляли пясък по улиците,   а използваме сол и това се отразява върху показателите на въздуха в Пловдив. Химическите препарати, които разпръскваме с новозакупената през последните четири години мултифункционална техника, ще използваме за пешеходните зони, тротоарите и велоалеите, тъй като те не са агресивни към пътната настилка. За доброто състояние на Пловдив в зимни условия разчитаме и на 440-те служителки ръчен труд“, заяви директорът на ОП „Чистота“ Иван Стоянов.

След новия договор с подизпълнителя за първи път зимното поддържане на Пловдив ще се осъществява с общо 89 машини вместо със 133 от предишни години, но за сметка на обновената и по-висококачествена техника. Дежурството няма да започне както досега на 16 ноември, а на 1 декември, тъй като дотогава се очаква хубаво време.