133 машини за зимното поддържане на Пловдив – 93 снегорини, 32 разпръсквачи и 8 челни товарачи, бяха строени в базите на ОП „Чистота” и фирмата поизпълнител КМД за проверка на техническата им изправност от комисия с председател заместник-кмета инж. Александър Държиков.

За зимното почистване са осигурени и над 4000 т сол,  близо 17 т химически гранулат „Айсмелт” и около 3 т калциев дихлорид, от който се очакват още 100 т.

С наличната техника и осигурените запаси от противообледенителни материали можем да сме спокойни, че зимата няма да ни изненада, коментира инж. Държиков.

За първи път по тротоарите и около спирките в действие ще влязат и 7-те нови мултифункционални машини, закупени от ОП „Чистота”. Графикът им е така направен, че още при започването на снеговалеж  те да се включват в обработването на основни пешеходни зони и площади по утвърден маршрут, като използват калциев дихлорид, който е възможно най-малко агресивен към настилките. Проведен през миналата зима експеримент показа, че за 8 часа една от тези машини обработва участък от 56 км.

Също за първи път в зимното почистване се включват и  оборудваните с гребла най-нови 5 мултифункционални камиона на ОП „Градини и паркове”, които са особено подходящи за  малките улички.

Зимното дежурство започва на 16 ноември, при открита при днешната проверка техническа неизправност на някой от автомобилите, срокът за отстраняването й е 14-и.

Председател оперативния щаб за зимно поддържане на уличната мрежа на територията на Община Пловдив е директорът на ОП „Чистота” Иван Стоянов.

В базата на общинското предприятие оперативният щаб поддържа 5-има шофьори с 24-часово дежурство. В район „Тракия” разполагаме със станция, от която получаваме
актуална информация за предстоящо понижаване на
температурите и снеговалежи. Създали сме организация, при която за броени минути в снегопочистването да се включат всичките ни шофьори, разказа Стоянов.