Роторните снегорини на ОП "Чистота" навлязоха тази сутрин в покрития с над 50 см снежна покривка терен на стадион "Христо Ботев", за да го разчистват.

Посрещна ги общинският съветник от ГЕРБ Атанас Узунов. От детските си години не помня такъв сняг, призна той пред директора на "Чистота" Иван Стоянов, който, откакто в края на януари заваля първият голям сняг, беше на поредната критична точка в Пловдив.

На стадион "Ботев" съм, защото съм загрижен за състоянието на спортната база в града. Благодаря на "Чистота" за съдействието, чакам всеки момент да изпратят техника и на "Лаута". На 24-ти – другият петък, имаме среща с "Лудогорец" – Разград, теренът трябва да е почистен, обясни Узунов. Сложно е положението, ще изпратим боб-ката, обеща Стоянов. Час-два по-късно Узунов срещна специалната малка машинка на стадиона на "Локомотив", но снегът се оказа толкова много, че утре ще дойде подкрепление от още техника.

В същото време върху покрива на залата за художествена гимнастика на стадиона дузина работници с лопати ринеха натрупания сняг. Страхуваме се от течове при предстоящото снеготопене, разказа изпълителният директор на клуб "Тракия-елит" Анастасия Генова, която след Мария Петрова подготвя бъдещата световна шампионка по художествена гимнастика. Точно треньорката вече изпрати благодарствено писмо до "Чистота" за оказаната подкрепа и сподели, че никой и никога досега не се е отзовавал така.

Междувременно полицейски ленти отцепиха района на ул. "Иван Вазов". 6 фадроми разбиваха замръзналия сняг по паркоместата, тъй като предстои да се възстанови заплащането за престой в синята зона, което кметът на Пловдив инж. Иван Тотев беше временно отменил заради тежките зимни условия. 11 камиона товарят снега, за да го откарат на специално създадена площадка във Филипово.

За първи път тази година не изхвърляме снега в Марица, а го извозваме в организирани по спешност депа. Не можем да си позволим щети върху екологията на реката със солената смес за обработката на пътищата, обясни координаторът на общинското предприятие Онник Агопян.

След нощната поледица, от която имаше следи дори и сутринта, булевардите вече са мокри. Не е за чудене, обработихме ги с 1000 т солно-пясъчна смес, очакваме скоро да са и сухи, прогнозите за времето засега са добри, но сме готови за поредните изненади, увери Иван Стоянов.