Струпана стара покъщина около съдовете за смесен битов отпадък или в зелените площи край жилищни блокове продължава всеки ден да загрозява и замърсява различни места в Пловдив, въпреки че от четири месеца ОП „Чистота“ безплатно събира излязло от употреба обзавеждане от домакинствата. Това коментира директорът на общинското предприятие Иван Стоянов.

Специално сформирани екипи работят в събота и неделя, за да събират стари дивани, маси, шкафове, матраци, столове и други мебели. За да се опази чисто, е необходимо гражданите да се съобразят с графиците и късно предишната вечер или рано сутринта в определения за техния район ден да изнесат предвидената за изхвърляне покъщина до близкия контейнер. Екипите работят от 08:00 до 16:00 ч. В събота те обслужват районите „Южен“, „Северен“ и „Западен“, а в неделя – „Централен“, „Тракия“ и „Източен“. От понеделник до петък на обяд пловдивчани могат се обадят на телефон 032/675 817, за да направят заявка за събиране на мебели, изкарани на улицата на конкретни адреси.

Категорично е забранено изхвърлянето на строителни отпадъци край контейнерите, заяви Иван Стоянов. На 8 места в града са разположени съдове, в които гражданите могат да изхвърлят до 1 кубичен метър строителни отпадъци след ремонти в домакинствата.  В район „Централен“ те се намират на ул. „Юрий Венелин“ №2 и  ул. „Странджа“ №1, в  „Северен“ –  на ул. „Еледжик“ №11 (обръщалото на градските автобуси под Карловския надлез), в „Тракия“ – на ул. „Цар Симеон“ (до ЖП гара „Тракия“, околовръстното), в „Западен“ – на ул. „Дивна“ №1, в „Източен“ – на ул. „Богомил“ (срещу №100), в „Южен“ – на ул. „Даме Груев“ №64 А (пред базата на ОП „Чистота“).

На телефон 032/675 817 граждани и фирми могат да поръчат съдове за строителни отпадъци срещу заплащане по утвърден от Общинския съвет ценоразпис, както и да потърсят консултация за други проблеми, свързани с чистотата.
Извън почивните дни едрогабаритни отпадъци могат да се предадат на специализираната площадка в базата на предприятието, която работи целогодишно без почивен ден. Там се приемат също електроуреди, хартиени, картонени, пластмасови и стъклени опаковки, хартия и картон, градински химикали, пестициди, хербициди, препарати за поддържане на тревни площи, овощни и зеленчукови растения, флуоресцентни тръби и други отпадъци, съдържащи живак, бои, мастила, лепила/адхезиви и смоли, съдържащи опасни вещества, перилни и почистващи препарати, съдържащи опасни вещества, лекарствени продукти с изминал срок на годност и пластмасови изделия от бита.

Директорът на „Чистота“ Иван Стоянов напомни, че нерегламентираното изхвърляне на отпадъци подлежи на санкции – за физически лица глобата е от 500 до 1000 лв., а за еднолични търговци и юридически лица – от 1400 до 4000 лв.