Всички обществени тоалетни в Пловдив са затворени още от 13 март, когато заради коронавируса в страната беше обявено извънредното положение, продължило до 13 май, но последвано от обявяване на извънредна епидемична обстановка, чийто краен срок засега е 31 юли. Това отговориха от ОП „Чистота“ за вестник „Марица“ по повод читателско питане защо обществената тоалетна на Централна гара не работи.

„Стриктно изпълняваме предприетите от Общинския оперативен щаб  противоепидемични мерки срещу COVID-19, които остават в сила до разпореждане за отмяната им“, категоричен е директорът на „Чистота“ Николай Георгиев.

Въпреки усилията на служителите от „Чистота“ да поддържат добра хигиена в обществените тоалетни, не е изключен рискът от евентуално разпространение на опасния вирус.

В момента в Пловдив денонощно работят само автоматизираните самопочистващи се тоалетни на ул. „Железарска“, където цената за ползване е 1 лев.

Веднага, след като противоепидемичните мерки бъдат отменени, ще бъдат отворени и останалите 9 обществени тоалетни, които са безплатни както за всички пловдивчани, така и за гостите на града.

Ето кои са те: в подлеза на Централна гара, парк „Белите брези“, Цар-Симеоновата градина  (до Пеещите фонтани), Дондуковата градина, подхода към Стария град от Понеделник пазара, както и откъм ул. „Съборна“, стадион „Пловдив“  (пред бариерата), Гребния канал, градинката на ул. „Капитан Райчо“.