ОП „Чистота” демонстрира своята най-нова техника на площад „Централен” пред вицепремиера Симеон Дянков, кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, заместник-областния управител Христо Грудев, депутати, районни кметове, журналисти и други граждани.

Трите мултифункционални машини са последен модел, произведени са в Дания, в България няма подобна модерна почистваща техника, а дори и в Западна Европа са рядкост, съобщи директорът на предприятието Иван Стоянов.

Машините са с еднакво шаси, но с различен прикачен инвентар, предназначен за различни операции – риене на сняг с V-образно гребло или с реверсна четка за по-сух сняг. Могат да се използват и за разпръскване на химически гранулат. Отделно има храсторез, а бункерът с вместимост 600 л може да се използва за миене, има пароструйка. С новата техника ще се улесни почистването на пътните регули, с нея може дори са се плеви и коси. Очаква се скоро в предприятието да пристигнат още две нови хибридни машини, разказа Стоянов на министър Дянков.

Новата техника е закупена със средства от реализираните икономии вследствие на оптимизацията в работата на предприятието, подчерта кметът инж. Иван Тотев. Много български градове имат необходимост от подобна техника, която Пловдив въвежда първи, отбеляза от своя страна вицепремиерът.