Контрольорите на "Чистота" хващат по 10 нарушители на седмица

Публикация във вестник "Марица", автор Валентина Йеремиева

Строителните отпадъци от летните ремонти в домовете масово се изхвърлят до контейнерите за битова смет. Затова от "Чистота" се заканват да засилят проверките за нарушителите. В общинското предприятие има спецотряд, на който са дадени права да глобява мърлячите. 54 контрольори могат да късат фишове и да съставят актове.

"Всяка седмица се съставят най-малко по 10 акта за отпадък, който се изсипва на нерегламентирани места. Въз основа на тези актове Община Пловдив връчва на недобросъвестните граждани и фирми наказателни постановления", обясни за "Марица" директорът на "Чистота" Иван Стоянов.

Фишовете за замърсителите са по 50 лева. Наказателните постановления тръгват от 300 лева и стигат до хилядарка, ако в крачка е хванат гражданин. Още по-солени са санкциите за фирми – от 1400 до 4000 лева. Най-известните нелегални сметища са до жп гара "Тракия", в източния край на ул. "Богомил" и в "Столипиново", където боклукът се хвърля където падне не само от живеещите в квартала, но и от други райони на Пловдив. Карат го с бусове, обикновено след работно време, за да намалят риска да бъдат заловени.

На ул. "Богомил" целият терен около контейнера е отрупан със строителни отпадъци, въпреки че е сложена предупредителна табела. Надписът напомня, че изхвърлянето на боклука на земята е забранено, като се посочват и размерите на глобите.

По цялото продължение на ул. "Поручик Въльо Стефов", която минава между ЖР "Южен" и кв. "Остромила", се складират почти на самия тротоар кашони, бидони, матраци, овехтяла покъщнина и чували със строителен боклук. Още десетина бели чувалчета бяха складирани в събота до контейнерите за битова смет край блоковете 1100 и 1101 на ул. "Димитър Талев". Детска катерушка на поляната на Коматевско шосе от южната страна на надлеза осъмна вчера насред сметище. Два дни преди това цялата територия беше изчистена, разказаха живеещите на ул. "Огнево", бесни на мърлячите.

"Редовно извозваме боклука, но все се намира някой, на който му е все едно как изглеждат обществените пространства", потвърди Иван Стоянов. Той напомни, че в града на осем места са сложени специални контейнери тип "лодка" за строителни отпадъци. Според разпоредбите в тези съдове могат да се изсипват до един кубик, или максимум 20 чувалчета с боклук. В близко време ще бъде поставена още една "лодка", каза шефът на предприятието. Другият вариант за хората, които си правят ремонти, е да поръчат в предприятието контейнери, когато правят ремонт. Цената за тази услуга е 150 лева. "Чистота" кара събраните керемиди, тухли, ламарини и изхвърлените торби с цимент и гипс на сметището в Костиево, за което се плаща от общинския бюджет.

Снимка: вестник "Марица"