Публикация във вестник „Марица“, автор Валентина Йеремиева

Светкавично, за по-малко от един час, ОП "Чистота" реагира на сигнала на "Марица" за безобразното замърсяване на ул. "Димитър Талев" до блок 1100 и магазин "Била – 4" в Кючук Париж.  Контейнерите за битова смет бяха вдигнати рано сутринта, но около тях останаха  боклуци и изхвърлена стара дограма.

С отпадъци бяха затрупани и цветните контейнери в съседство. Картинката е типична за пренаселения жилищен комплекс, където преди няколко години беше вдигнат и "Оазис – 4". Казаните не стигат, а срещу "Оазис"-а направо на тротоара се складират кашони. Камарите са огромни.

Лично новият  директор на ОП „Чистота“ Димитър Георгиев  незабавно извърши  проверка на място, а екип на предприятието с едрогабаритна техника почисти терена около контейнерите. След час територията беше излъскана до неузнаваемост.

„По график всеки понеделник от тук събираме едрогабаритни отпадъци, изхвърлени край съдовете за смет. В останалите работни дни почистваме други проблемни места в район „Южен“ и при възможност отново обработваме тук. За последно чистихме в петък, но през почивните дни отново се е събрал нерегламентиран отпадък“, каза Георгиев.

Шефът на общинското предприятие потвърди, че  кварталът зад магазин „Билла 4“ е особено гъсто населен и допълни, че  освен живеещите в  комплекса, отпадък изхвърлят фирми и граждани от съседни селища, които идват в Пловдив на работа.

Директорът на „Чистота“ е категоричен, че контейнерите  тип „бобър“ се обслужват абсолютно всеки ден. Те са предназначени само за домакинствата, а фирмите трябва да имат изградена система за управление на отпадъците. Свои контейнери, например, има "Билла – 4".

Димитър Георгиев напомни, че в базата на общинското предприятие – ул. „Даме Груев“ 64 А, има специализирана площадка, на която гражданите безплатно могат да предадат разделно събрани отпадъци от домакинствата. На същия адрес са разположени и контейнери тип „лодка“ за строителни отпадъци от домашни ремонти. „Лодки“ има на още 3 места в града – на ул. „Странджа“ 1 в район „Централен“, ул. „Еледжик“ 11 в район „Северен“ и ул. „Дивна“ 1 в район „Западен“.

Съгласно общинската наредба за управление на отпадъците изхвърлянето извън предназначените за целта места е забранено и подлежи на санкции в размер от 300 до 1000 лв. за физически лица и от  1400 до 4000 лв.за еднолични търговци или юридически лица. Гражданите могат да бъдат глобени и с фиш от 10 до 50 лв.

Георгиев увери, че за проблеми, свързани с чистотата, пловдивчани могат да подават сигнали  на телефон 032/675 817, както и да потърсят съдействие или съвет в предприятието.