В предаването на БНТ „България в 60 минути“ бе излъчен репортаж за предприетата от „Чистота“ дезинфекция на автобусните спирки в Пловдив с иновативен продукт.

Според директора Димитър Георгиев този препарат е предпочетен, защото осигурява дълготрайна защита и е безопасен за гражданите. Не предизвиква никакви алергии и почти 100 процента унищожава всякакви микроби и вируси,  включително COVID-19, върху повърхностите.

Той изтъкна, че от началото на обявеното заради коронавируса извънредно положение през март до момента служители на „Чистота“ всекидневно, без прекъсване, обработват с дезинфектант всички 400 заслона на автобусните спирки в Пловдив. По думите му след третирането с новия продукт ще се спестят време, средства и труд. Досега дезинфекцията струваше на предприятието близо 2000 лв. на месец, а с прилагането на иновативния препарат разходът се намалява на 2400 лв. за цяла година.

Представителят на фирмата, която в момента обработва заслоните, Григор Михов разказа,  че технологията е обявена за иновация №1 в Германия за миналата година. Нанася се нанотехнологичен слой, който създава невидими за човешкото око милиарди кристали върху повърхността. Тези кристали са изключително твърди, остри и положително заредени. Те привличат всички микроби и вируси с отрицателна външна обвивка и ги убиват механично, без никакви странични ефекти.

Ето линк към телевизионния репортаж:

https://bnt.bg/news/v-plovdiv-izpolzvat-inovativen-i-bezvreden-preparat-za-dezinfekciya-v283486-288596news.html