Паметникът на Съединението в Пловдив за първи път ще бъде почистен с помощта на модерни технологии, които да гарантират по-добро качество и дълготраен ефект. Това съобщиха от ОП „Чистота“,  което по традиция през последните години в навечерието на празника мие монумента с шампоан и вода.

Предложението до кмета Здравко Димитров е дошло от германската фирма „Керхер“, която е изявила желанието си да направи дар на пловдивчани за празника, като почисти напълно безплатно един от символите на града.

Компанията е реализирала над 100 международни проекта за почистване на ценни паметници на културата в различни краища на света – от статуята на Христос в Рио де Жанейро до Бранденбургската врата в Берлин. Неотдавна тя почисти и Докторския паметник в София.

За паметника на Съединението ще се използва студена и гореща вода под различно налягане, без никакви препарати. Специално екологично покритие ще гарантира монументът да се запази чист за по-дълго време. Ще бъде почистен и целият площад.

Предпразничната акция ще се състои на 2 и 3 септември. Екипът на „Чистота“, който се стреми да внедрява модерни технологии при почистването на Пловдив, също ще е на площад „Съединение“, за да помага на своите германски колеги.