Сините и жълти контейнери за разделно събиране на отпадъци от опаковки в районите „Централен“ и „Тракия“ вече ще се обслужват всяка седмица вместо три пъти месечно, както бе досега.

„След сигнали на граждани създадохме необходимата организация за по-честото събиране на този тип отпадъци. Тя влиза в действие още в  понеделник. Обучили сме екипи, които да работят всеки ден, включително в събота и неделя“, заяви директорът на ОП „Чистота“ Димитър Георгиев.

Той допълни, че в двата района, както и в „Южен“ и „Западен“, продължава да работи и системата за събиране на кашони и картонени опаковки директно от търговските обекти. Затова призовава търговците да използват тази система, а да не натоварват предназначената за гражданите. Важно е също всички опаковки да бъдат поставени вътре в контейнерите, а не около тях, подчерта Георгиев.

ОП „Чистота“ е подизпълнител на „Екопак България“ АД за районите „Централен“ и „Тракия“, където контейнерите за разделно събиране на отпадъци от опаковки са с три цвята: син – за хартиени и картонени опаковки; жълт – за пластмасови и метални опаковки; зелен – за стъклени опаковки.

Ето графика за месец август:

В район „Централен“ сините контейнери ще се обслужват на 1, 2, 9, 10, 17, 18, 25 и 26 август, а жълтите – на 5, 6, 13, 14, 21, 22, 28 и 29 август. От 22 до 26 август включително ще бъдат обслужени зелените контейнери (за които се запазва досегашният график – веднъж месечно).

В район „Тракия“ сините контейнери ще се събират на 3, 4, 11, 12, 19, 20, 27, 29, 30 и 31 август, а жълтите – на 7, 8, 15, 16, 23, 24, 30 и 31 август.