За пореден път неизвестни графитаджии са изпонашарили сградата на Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев” на Дановия хълм, установи при проверка директорът на ОП „Чистота” Иван Стоянов.

В началото на юни, след подаден от колектива на дружествого сигнал, пребоядисахме цялата сграда, после още няколко пъти отстранявахме нови „рисунки” върху обновената фасада, а сега пак е както преди, възмути се Стоянов. Според него стопаните на така наречената розова къща също трябва да проявят съпричастност към нейното опазване.

Рекорден по обем работа по отстраняване на графитите от публични общински обекти свърши  ОП „Чистота” през последните близо две години, тъй като още с встъпването си в длъжност като директор Иван Стоянов обяви война на графитаджиите.

Почистени бяха къщи в Стария град, училища, подлези, обществени  сгради. Само преди дни бяха премахнати шарениите от сградата на Народната библиотека „Иван Вазов” и от Панаирния мост.

Категорично не приемаме този вид „изкуство”. Неслучайно, привличайки известни личности, в различни училища изнесохме поредица от беседи  по темата, заяви Стоянов. Никой няма право да драска върху чужда собственост и заради това отричаме всякакво поощрение на грифитаджиите. Който се има за творец, да си купи платно и там да рисува, пък дори и да си продава после творбите, ако някой ги харесва, допълни директорът. 

Недопустимо е, смята той,  да се „рисува” по скалите на защитените като природна забележителност пловдивски тепета, пък било то и образите на Левски и Ботев или на други достойни българи. Не живеем в праисторическата епоха и не приемаме никакви скални рисунки.  Не може със съзнание от неолита да станем европейска столица на културата през 2019 г., подчерта Стоянов.

Въпреки че ще е трудно, общинското предприятие е готово да изчисти от графитите и Дановия хълм, за да върне автентичния му облик.

Пловдивчани могат да изкажат мнението си по повдигнатия от ОП „Чистота”  проблем на адрес https://www.chistota-plovdiv.com/kontakti.