По съвместна инициатива на ОП „Чистота” и ръководството на ОУ „Княз Александър Първи”, със седмокласниците от училището се проведе беседа за опазване чистотата на Пловдив, като акцентът беше поставен върху ограничаването на драсканиците върху сгради и други публични пространства.

Чрез мултимедийна презентация специалистът от „Чистота” Десислава Георгиева онагледи усилията на общинското предприятие в борбата срещу безсмисленото драскане. През последните три години бяха почистени всички емблематични места в Пловдив, сред които Централна поща, Народната библиотека „Иван Вазов”, Небет тепе, Старият град, уникалните къщи по улиците „Иван Вазов” и „Отец Паисий”, сградите по булевардите „Източен” и „България”, всички подлези и много други места, включително и съоръженията по детските площадки за игра.

Фасадите на много от пловдивските училища също бяха почистени от драсканици със съдействието на ОП „Чистота”. Сред тях е и сградата на ОУ „Княз Алесандър Първи”.

Разговорите очи в очи с най-младите, които най-често се изкушават да пръскат където им падне със спрейове, е особено важна превантивна мярка за опазването на Пловдив като най-чистия град.

Бъдещите стопани на Пловдив осъзнават, че ако те натиснат флакона с боя срещу която и да е стена, ние непременно ще го почистим, а това струва пари, заплащани от данъците на техните родители, посочи Десислава Георгиева.