Въпреки че ОП „Чистота“ предостави нова безвъзмездна услуга на пловдивчани, осигурявайки техника и екипи, които в събота и неделя по график събират обемни отпадъци от излязло от употреба обзавеждане, нелицеприятните гледки в града не спират. Гражданите продължават да нарушават общинската наредба за управление на отпадъците и изхвърлят край контейнерите за смет и в зелените площи непотребна покъщина. Това констатира директорът на общинското предприятие Иван Стоянов.

Той напомни, че от 20 април насам в събота и неделя 08:00 до 16:00 ч. по график се събират гардероби, легла, дивани, шкафове, фотьойли, матраци,  дюшеци, мебели и други подобни вещи. В събота екипите работят в районите „Южен“, „Северен“ и „Западен“, а в неделя – в „Централен“, „Тракия“ и „Източен“.

Съобразявайки се с графика, хората могат да се обадят на телефон 032/675 817 всеки работен ден от понеделник до 12 ч. в петък, за да посочат адреса, на който сами ще изнесат непотребните вещи. Според директора на „Чистота“ в предишните седмици е имало много случаи, когато работниците в екипите са се превръщали в хамали, от които се очаквало да пренасят мебели от апартаменти и мазета, което по думите на Иван Стоянов е, меко казано, неприемливо.

През останалите дни на седмицата гражданите могат да извозват едрогабаритни и други отпадъци от домакинствата на специализираната площадка в базата на предприятието – ул. „Даме Груев“ 64 А, която работи целогодишно, без почивен ден. Моноблокове, тоалетни казанчета и други строителни отпадъци до 1,1 куб. м след домашни ремонти могат да се изхвърлят в разположението на 8 точки в града контейнери тип „Лодка“.