Във връзка с предстоящите почивни дни, които мнозина пловдивчани ще използват за пролетно почистване и ремонтни дейности в домовете си, от „Чистота” предупреждават гражданите да не замърсяват междублоковите пространства.

„Който има стара покъщнина, нека не я захвърля до контейнерите или в зелените площи, а да я донесе на специализираната площадка на „Чистота”, призова директорът на общинското предприятие Николай Георгиев.

В базата на ул. „Даме Груев” 64 А се приемат стари дивани, гардероби, маси, столове, шкафове, матраци и друго излязло от употреба обзавеждане, електроуреди, хартиени, картонени, пластмасови и стъклени опаковки, хартия и картон, флуоресцентни тръби, автомобилни гуми  и други разделно събрани отпадъци от  домакинствата.

Обмисля се след края на извънредното положение да бъде възобновено безплатното събиране на стара покъщнина по адреси и около съдовете за смесен битов отпадък.

Струпването на строителни отпадъци край контейнерите също е забранено. На шест места в града са разположени съдове, в които гражданите могат да изхвърлят до 1 кубичен метър строителни отпадъци след ремонти в домакинствата.  Те се намират на ул. „Юрий Венелин“ №2 и  ул. „Странджа“ №1 в район „Централен”, на ул. „Еледжик“ №11 (обръщалото на градските автобуси под Карловския надлез) в район „Северен”, на ул. „Цар Симеон“ (до ЖП гара „Тракия“, околовръстното) в район „Тракия”, на ул. „Дивна“ №1 в район „Западен” и на ул. „Даме Груев“ №64 А (пред базата на ОП „Чистота“) в район „Южен”.

Според директора на „Чистота” прави впечатление, че цветните съдове за разделно  събиране на отпадъци от опаковки често не се използват правилно – вместо например да сгънат някой голям кашон и да го поставят вътре, много хора трупат отстрани до контейнера. Николай Георгиев напомни, че нерегламентираното изхвърляне на отпадъци подлежи на санкции – за физически лица глобата е от 500 до 1000 лв., а за еднолични търговци и юридически лица – от 1400 до 4000 лв.

За повече информация по конкретни въпроси, както и за съвет, гражданите могат да се обадят на телефон 032/675-817.