ОП „Чистота“ започна да извозва снега от улиците и пешеходните зони в Пловдив.

„Призоваваме гражданите, които почистват около домовете, гаражите или офисите си, да не изхвърлят снега върху пътното платно, а да го събират на купчини върху тротоарите, за да можем да го извозим и да предотвратим заледяването на пътни участъци при минусовите температури“, заяви директорът на общинското предприятие Иван Стоянов.

Със съдействието на Пътна полиция от рано сутринта екипи на „Чистота“ с вишка отстраняват опасни ледени висулки от подлеза на ул. „Гладстон“, Тунела, Железния мост и други пътни съоръжения в града. Сигнали могат да се подават на тел. 032 675 817, но от предприятието напомнят, че снегопочистването и премахването на висулки от частни имоти е задължение на собствениците.

По думите на Иван Стоянов, за 36 часа непрестанен снеговалеж по данни на синоптиците в Пловдив се е образувала около 40 сантиметра снежна покривка. През цялото време работиха 26 разпръсквача на сол и калциев хлорид, 55 снегорина, 6 мултифункционални машини за велоалеите и пешеходните зони, а тази нощ към почистването бяха включени и 6 роторни снегорина във всички райони на града.

След спирането на снега тази сутрин всички улици са проходими при зимни условия, градският транспорт се движи нормално, около 400 служителки ръчен труд разчистват снега по спирки, подлези и тротоари.