Община Пловдив е в пълна готовност адекватно да реагира на прогнозираното от метеоролозите застудяване през уикенда и началото на следващата седмица.

Това заяви директорът на ОП „Чистота“ Иван Стоянов след края на свиканото от него заседание на оперативния щаб за зимно поддържане на града. 

Още в навечерието на зимния сезон предприятието беше заредено с достатъчно количество противообледенителни материали – 4128 т сол за обработка на пътните настилки, 84 т калциев дихлорид, предназначени за тротоарите и пешеходните зони, и 2000 т пясък за алеите в парковете и градините. Поради топлото време досега, количествата са почти непокътнати.

55 снегорина, 26 разпръсквача на сол и 7 челни товарача също са в готовност да извършват  зимната поддръжка и почистване на Пловдив.

„Имаме разработена и утвърдила се в практиката технология колко и  какви машини точно кога да се включат в работен режим. Разработени са и маршрутни графици за всеки един автомобил, включен в зимното почистване. Изпълнението на курсовете се следи онлайн чрез GPS“, каза Иван Стоянов.

Той напомни, че при поледици и снеговалежи първо се обработват мостовете и надлезите, следват улиците първа категория, както и другите пътни отсечки с интензивен трафик.

Директорът на „Чистота“ увери, че се почистват и най-малките улички в Пловдив. За целта обаче е необходимо и съдействието на гражданите, които да осигурят проходимост за снегопочистващата техника от паркирани автомобили.