Челен товарач на „Чистота“ натовари тази сутрин цял камион със стари автомобилни гуми, събрани на специализираната площадка в базата на предприятието, и потегли към Врачанско.

„Сключихме договор, по който в специализирана инсталация там гумите се обработват по безопасна за природата технология“, каза директорът на Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ в Община Пловдив Вяра Колева.

По думите ѝ нерегламентираното изхвърляне на излезли от употреба автомобилни гуми  в контейнерите за отпадъци и около тях, в зелените площи или в коритото на Марица създава големи рискове за опазване чистотата на околната среда.

„Особено опасно, е когато попаднат при лица, които ги палят. При изгарянето се отделят токсични съединения с дълъг период на разграждане.  Пренасят се лесно по въздуха на големи разстояния и причиняват увреждания както на природата, така и на хората. Почти в целия град се усеща обгазяването от горенето на гуми в „Столипиново“, но общината е решена да прекрати тази практика“, обясни Колева.

Тя напомни, че търговските обекти (автосервизи и пунктове за смяна на излезли от употреба гуми) са задължени да приемат безплатно старите гуми от своите клиенти и по сключен договор с лицензирана фирма да ги предават за рециклиране или безопасна преработка. Със съдействие на компетентните институции общината вече е предприела масирани проверки дали това се спазва.

Гражданите, които имат стари гуми, нека не ги изхвърлят на нерегламентирани места, а да ги предадат на специализираната площадка пред базата на „Чистота“ – ул. „Даме Груев“ 64А, призовават от Дирекция „Екология и управление на отпадъците“. Приемат се до 6 броя гуми наведнъж от лични автомобили. Общината поема отговорността за безопасната преработка на събраните количества.