Обществените тоалетни в Пловдив стават безплатни от 1 април, съобщи директорът на ОП „Чистота“ Иван Стоянов. И досега майки с деца, пенсионери и инвалиди не заплащаха 50-те стотинки вход, но от понеделник таксата се отменя за абсолютно всички пловдивчани и гости на града.

Безплатното ползване на тоалетните в никакъв случай няма да се отрази негативно върху доброто поддържане на хигиената и редовното зареждане с консумативи, категоричен е Иван Стоянов. Около 20-те служителки на предприятието, които бяха пряко заети с тази дейност, ще продължат редовно да почистват тоалетните, но и прилежащите пространства.

Към момента в Пловдив работят 9 обществени тоалетни: в подлеза на Централна гара, парк „Белите брези“, Цар-Симеоновата градина  (до Пеещите фонтани), Дондуковата градина, подхода към Стария град от Понеделник пазара, както и откъм ул. „Съборна“, стадион „Пловдив“  (пред бариерата), Гребния канал, градинката на ул. „Капитан Райчо“.
С преминаването към лятното часово време повечето от тях работят всеки ден от 08:30 ч. до 19:00 ч. Тоалетната до Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина е отворена всекидневно от 06:30 ч. до 21:00 ч. С работно време от 08:30 ч. до 17:00 ч. и почивни дни събота и неделя са тоалетните на Понеделник пазара и в градинката на ул. „Капитан Райчо“.

Денонощно работят автоматизираните самопочистващи се тоалетни на ул. „Железарска“, където цената за ползване е 1 лев.