Интервю на Валентина Йеремиева, публикация във вестник "Марица"

– Г-н Георгиев, изминаха месец и половина от обявяването на извънредното положение и през цялото това време близо 700-те работници на „Чистота“ се грижат всеки ден и в рискови условия  за хигиената в Пловдив. Има ли заразени  с коронавирус?

– Слава богу, до момента нямаме заразени с СOVID-19 работници. Броят на хората в болнични е рекордно нисък – само 10, същото се отнася и за напусналите – те са едва 7.   Въпреки извънредното положение екипът на „Чистота” нито за миг не е спирал да изпълнява своите задължения. Дори напротив – по предписание на Общинския оперативен щаб и разпореждане на кмета Здравко Димитров стриктно спазваме всички  извънредни мерки срещу разпространението на коронавируса.

– Каква защита осигурихте на чистачките и сметосъбирачите, които работят на открито, и дали самите те се пазят? Голяма част от вашия персонал са от малцинството, което трудно свиква с извънредните мерки.

– Още преди обявяване на извънредното положение осигурихме на целия персонал маски за многократна употреба и задължихме работниците да ги носят. Раздадохме им също дезинфектанти на спиртна основа. Забранихме достъпа до затворени помещения за почивка. Въведохме плаващо работно време, което е съкратено за сметка на предвидените почивки.

– Всекидневно инструктираме всички служители да спазват социална дистанция – не само по време на работа, а и след това.  Хората, които живеят в „Столипиново”, са предупредени след работа да се прибират директно по домовете си и да излизат само по необходимост  до най-близките хранителни магазини и аптеки.  

– Срещу разпространението на коронавируса въведохме и редица други превантивни мерки. Забранихме достъпа на външни лица до базата на предприятието.

Клиентите ни се обслужват дистанционно – по телефон и електронна поща, а разплащанията се извършват по банков път. Намалено е и работното време на специализираната площадка за прием на разделно събрани отпадъци от домакинствата – от 8:30 до 14 часа, в дните от понеделник до петък.

Въпреки засилените мерки по почистването и дезинфекцията категорично не сме надвишили гласувания ни от Общинския съвет бюджет 

– Какви допълнителни мерки са предприети за по-доброто почистване на всички обществени места, за да бъде намален рискът от разпространението на COVID-19?

– Всекидневно – без почивен ден, дезинфекцираме всички около 400 заслона на автобусните спирки и пространствата около тях.  С близо два месеца подрани дезинфекцията на 4100-те контейнера за смесен битов отпадък тип „бобър”.

По график мием и дезинфекцираме цялата улична мрежа и пешеходните пространства в Пловдив. Всеки ден се мият улиците и булевардите първа категория, три пъти седмично – второстепенните и веднъж в седмицата – кварталните.

В резервоарите с вода задължително се добавя дезинфектант

Тази седмица  цялата централна пешеходна зона от централния площад до Пешеходния мост се мие с маркуч по разпореждане на кмета на Пловдив.   В сряда  с мощна струя и дезинфектант се обработваха пресечките на Главната и продължаваме голямото почистване на пешеходната зона, за да заблести всяка плочка. 

Работихме и по великденските празници. В „Столипиново” и Шекер махала освен в делничните дни мием и дезинфекцираме в събота, неделя и по празниците. Там всекидневно чистим и извозваме десетки тонове отпадъци от междублоковите пространства, които са потенциални огнища на зарази.

Хората, които живеят в „Столипиново”, са предупредени след работа да се прибират директно по домовете си и да излизат само по необходимост

– Миенето с маркуч не е ли по-ефективно, отколкото с дюзи?

Автомобилите на "Чистота" и "КМД" са преоборудвани с много по-мощни дюзи, отколкото бяха преди, и измиват добре. Мотомиячните машини на "Чистота" са снабдени и с маркучи, които използваме при необходимост.

Така наскоро с маркуч бяха измити мостовете на Герджика и Адата.  Павираните улици се мият с по-слаби струи, за да не се отмие пясъкът. 

– Успяха ли „Чистота“ и частният подизпълнител „КМД“ да се преборят с безобразното замърсяване на междублоковите пространства, улиците и тротоарите?

– Всеки ден се „преборваме” с подобни замърсявания. Дано нашите съграждани станат по-отговорни и вместо да трупат около контейнерите и в зелените площи край блоковете си, да се възползват от въведените от Община Пловдив системи за разделно събиране на отпадъците. 

По график мием и дезинфекцираме цялата улична мрежа и пешеходните пространства в Пловдив. Работихме и по великденските празници.

В почивните дни по Великден около контейнерите за смет в „Южен“ се бяха образували сметища, включително  от изхвърлена покъщнина. Ще възстановите ли събирането на стари вещи по кварталите, каквато организация беше въведена през миналата година?

Почистваме образувалите се край контейнерите сметища както в „Южен”, така и в другите района. Щом отмине извънредното положение, смятаме да възстановим събирането на излязла от употреба покъщнина по районите.

Изхвърлянето на стари  и негодни мебели, електроуреди и строителни отпадъци край контейнерите подлежи на санкции. Хората могат да предават излезли от употреба вещи от домакинствата на специализираната площадка на „Чистота” – ул. „Даме Груев” 64 А. На тел. 032/675-817 винаги могат да получат повече информация или съвет как да постъпят при дадена конкретна ситуация.

– Каква е финансовата равносметка за почистването в Пловдив  при засилени санитарно-хигиенни мерки? 

– Въпреки засилените мерки по почистването и дезинфекцията категорично не сме надвишили гласувания ни от Общинския съвет бюджет. Оптимизирахме организацията на работа и това доведе дори до икономии – тъй като вложихме повече собствени усилия, на фирмата подизпълнител КМД са заплатени по-малко машиносмени.

– В Община Пловдив имаше идея за сливането на  двете общински предприятия „Чистота“ и „Градини и паркове“ с цел по-ефективна работа.  Досега това намерение не е реализирано. Какво е вашето мнение?

– Ако кметът и неговият екип имат такава идея, ще внесат съответното предложение в Общинския съвет, който е компетентен да прецени дали сливането на двете най-големи общински предприятия в Пловдив ще направи работата по-ефективна.

Сигурен съм в едно – ОП „Чистота” ще остане вярно на своя девиз „Винаги в услуга на града!”.

Николай Георгиев е на 38 години. Завършил е средното си образование в СУ „Пейо Яворов” – специализирана паралелка по биология и френски език, а след това  и магистратура по макроикономика в Стопанската академия „Димитър А. Ценов” в Свищов. Следвал е и право в Югозападния университет „Неофит Рилски” в Благоевград.

Работил е в юридическа кантора и компания за информационни технологии. От 2012 г. е организатор в  общинското предприятие  „Чистота” за район „Северен”, а от 1 март 2019 г. е заместник-директор на общинското предприятие. След местните избори през есента на миналата година, когато директорът на „Чистота” Иван Стоянов беше  избран за кмет на район „Източен”, и до момента Николай Георгиев е изпълняващ длъжността директор на предприятието. Семеен, с едно дете.