Директорът на „Чистота“ Иван Стоянов пред БНТ 2

Шест специализирани площадки за предаване на опасни и едрогабаритни отпадъци от домакинствата – по една във всеки административен район на града, вече работят на територията на Пловдив. Това заяви директорът на ОП „Чистота“ Иван Стоянов в директно включване тази сутрин в телевизионното предаване „Добро утро с БНТ2“.

„Това се дължи на стремежа ни за опазване на околната среда, Пловдив да е по-чист и да постигаме целите, които сме си поставили за оползотворяване на отпадъците“, коментира той.

Всичко, освен смесен битов отпадък, може да се предава на специализираните площадки – лекарства, батерии, акумулаториу автомобилни гуми, излязла от употреба техника и покъщина и др. Обучени служители на предприятието сортират и разделят предадените отпадъците.

„Целта е тези площадки да се популяризират и развиват, адресите и работното време могат да се намерят на сайта на ОП „Чистота“. Идеята е всеки отпадък, който се изхвърля от домакинствата и от индустриалната зона на града, да се оплозотворява и обезврежда. За целта сме закупили различни контейнери за различни типове отпадъци.Може да се предава всичко, което се изхвърля от домакинствата без смесен битов отпадък – опасни лекарства като батерии, термометри, лекарства, акумулаторни батерии, автомобилни гуми. Има обучени служители на „Чистота“ за работа на тези площадки. Всеки предаден отпадък се разделя“, посочи Иван Стоянов.

Специални съдове компостери са закупени за зелената биомаса. Всяко домакинство в кв. „Коматево“ ще получи пластмасов контейнер тип „Кука – 220 л“, а в кв. „Прослав“ ще бъдат разположени пластмасови съдове тип „Бобър – 1100 л“. На домакинствата в кв. кварталите „Коматево“ и „Прослав“. В Коватево – тип „Кука“ – 220 л, а в Прослав – тип Бобър 1100 л. Те са със специални отвори, спомагащи за образуването на компост, с който могат да се наторяват градините.

Предвижда се в бюджета да бъдат заложени средства за закупуването на нови пластмасови съдове „Кука – 220 л“, които да бъдат поставени до сегашните бобри. Капаците им ще са с различен цвят и ще има информационна табела за какви отпадъци са предназначени. 

Какво още каза директорът на ОП „Чистота“ Иван Стоянов може да видите във видеото:

http://imedia.bnt.bg/predavanyia/dobro-utro-s-bnt2/dobro-utro-s-bnt2-informatsionen-blok-pryako-predavane-ot-sofiya-24-10-2016?617086