Хиляди пловдивчани взеха участие в най-мащабната до момента акция за почистване на града на 2 април. В първото за Пловдив общоградско почистване се включиха кметът Здравко Димитров, неговите заместници, районни кметове, спортисти, представители на общинските предприятия, детски градини, училища, десетки големи компании, неправителствени сдружения, институции. Инициативата подкрепиха и футболистите от детско-юношеската школа на Ботев (Пловдив), както и фенове на клуба, които почистиха мемориален парк "110 години Ботев Пловдив". В добрия пример се включиха и цели семейства с деца.

„Сортирането на отпадъците продължава, но съдейки по бройката чували, събраният битов отпадък след общоградското почистване е около 16 – 18 тона“, съобщи директорът на ОП „Чистота“ Димитър Георгиев. В рамките на кампанията бе почистен не само битов, но и растителен отпадък. Близо 3 тона е биоразградимият отпадък (листа и клони) според ОП „Градини и паркове“.

“Това е първата акция от поредица подобни инициативи. Ще продължим с кампанията и наесен, защото искаме да създадем традиция в участието на гражданите в поддържането на града“, коментира зам.-кметът по екология Анести Тимчев, който се включи в почистването на район „Северен“.

В края на деня стотици участници получиха награди за своите усилия чрез томбола, която се разигра и в шестте района на града. Парични ваучери, подаръчни пакети, олекотени завивки, брандирани стъклени чаши бяха само част от подаръците, които партньорите на „Чисто зелено“ бяха осигурили за гражданите.