Източник: БНТ

Автомобили на общинското предприятие "Чистота" в Пловдив вече са оборудвани с видеорегистратори. С тяхна помощ се заснемат нарушители, които изхвърлят отпадъците на нерегламентираните за това места. Записът се предава на органите на реда, които издирват нарушителя с покана да плати наложената глоба.  Специален репортаж по темата бе излъчен по Българската национална телевизия, който показва как действа системата и има ли резултати от нея.

Новата видеотехнология е въведена в 6 автомобила на общинското предприятие. Една от колите е на Николай Георгиев, който отговаря за чистотата в район "Северен".

"Самото устройство е една малка камера, която записва от момента на запалване на автомобила – обясни той.  – Оттам се предава съответно, ако е автомобил – регистрационни номера на органите на МВР за издирване на нарушителя, след което се пише на нашия юрист покана в тридневен срок да се яви в предприятието, за да им бъде съставен съответно актът. След това, ако не се яви в този срок, се отива на адрес и му се връчва актът."

От ноември до сега по този начин Николай е уловил шестима нарушители. Глобите варират от 50 до 1500 лева.
"Това са нерегламентирано изхвърляне на отпадъци до съдовете за смет и извън тях в зелените площи нарушители, които с домашни любимци са длъжни да си почистват или натрупване на едрогабаритни отпадъци пред блоковете, или зелени площи", обясни Георгиев.

По думите чу сред най-често срещаните нарушения, за които проверяващите могат да налагат глоби, е хвърлянето на фас и изхвърлянето на семки по земята. Хората не вярват обаче, че видеоконтролът ще даде нужния резултат, ако нямаш нагласата да пазиш чисто, тъй като има хора, които си изхвърлят боклука пред входа, бързайки уж за работа.
Тенденцията е до края на годината още четири коли да бъдат оборудвани с видеорегистратор. Дотогова за чистотата в града следят и служителите от създаденото наскоро специализирано звено в ОП „Чистота“, които също могат да санкционират.

Линк към видеоото:

http://news.bnt.bg/bg/a/kolite-na-smetopochistvashchata-firma-v-plovdiv-veche-zasnemat-narushiteli