Директорът на ОП „Чистота“ Иван Стоянов участва в свиканото по  разпореждане на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев заседание на отговорните институции за предприемане на необходимите мерки във връзка с очаквания снеговалеж и силно застудяване.

„Имаме опита от предишни години и е важно да запазим добрата координация между всички ангажирани за справяне със ситуацията вследствие на очакваните тежки метеорологични условия“, заяви заместник-кметът по транспорт инж. Златин Велев. Той подчерта, че за първи път тази година ще се използват и възможностите на Центъра за управление на трафика, където има директно наблюдение на възлови кръстовища в града.

„Приоритетно ще се работи по почистването и обработването на основните пътни артерии в града, булевардите, мостовете и надлезите, за да се осигури движението на специализираните автомобили и градския транспорт“, заяви директорът на ОП „Чистота“ Иван Стоянов. Екипите и техниката на общинското предприятие са в готовност, налични са необходимите количества сол и химически материали за обработка.
Апелирано бе шофьорите в града да паркират така, че автомобилите да не пречат на работата на снегопочистващите машини.

Според прогнозите тази нощ ще завали дъжд, който ще премине в мокър сняг. Възможно е вследствие на ниските температури това да доведе до падане на кабели и клони на дървета. В тези случаи готовност да се включат в помощ на екипите на пожарната и ОП „Градини и паркове“ имат доброволците от формирование „Пловдив 112“, които разполагат с необходимата техника и гориво.

Почистването на тротоарите пред магазини, заведения, офиси, производствени и административни сгради и други е задължение на фирмите, стопанисващи тези обекти. За почистването на общите части на жилищните сградите и тротоарите пред тях, отговорността е на собствениците, напомниха от Пловдивския общински инспекторат.

Заместник-кметът по обществен ред Георги Маринов информира, че Община Пловдив разкри допълнителни места за настаняване на граждани, водещи скитнически начин на живот – в приюта на улица „Радко Димитриев“ 33 и в бившия медицински център на Дома за възрастни хора на „Коматевско шосе“ 28.

В заседанието днес участваха представители на МВР, Пътна полиция, пожарната, доброволческо формирование „Пловдив 112“, Община Пловдив, ОП „Чистота“, ОП „Градини и паркове“, ОП „Организация и контрол на транспорта“, Пловдивския общински инспекторат и др.