„По-голямата част от поставените преди около година 50 нови контейнера в „Столипиново“ изчезнаха или бяха безвъзвратно потрошени, така че да не могат да бъдат ползвани“. Това отговори директорът на „Чистота“ инж. Десислава Георгиева на въпроса на журналиста Благой Бекриев в директно включване в предаването „Здравей, България“ на Нова телевизия по повод  сигнал на граждани, че кварталът се замърсява поради недостатъчния брой на съдовете за смет.

По думите ѝ е предвидено следващия месец да бъдат доставени 100 нови контейнера за района. Ако и те не достигнат, ще бъдат положени още усилия за решаване на въпроса. Според нея обаче проблемът е, че контейнерите са празни, а отпадъците се изхвърлят около тях. Тя е категорична, че кварталът се чисти със специализирана тежка техника всекидневно, без прекъсване. Само за миналата седмица от „Столипиново“ са извозени 176 тона отпадък, а за миналия месец количеството е 1500 т.  

Сред превантивните мерки, които да доведат до намаляване на нерегламентираните сметища, инж. Георгиева открои засилването на информационната кампания сред жителите на квартала.

„Ще влезем – каза тя, – в училища и детски градини, защото смятаме, че най-малките могат да дадат добър пример на големите за повишаване на културата при опазване на чистотата.“

Засилването на контрола и санкционирането на нарушителите, които нерегламентирано изхвърлят отпадъци извън определите за това места, също е сред мерките, на които се разчита за по-ефективни резултати. От кметството на район „Източен“ пък предвиждат върху електрическите стълбове да поставят видеокамери.

Поредната мащабна акция с допълнителна тежка техника за почистването на новообразувани незаконни сметища в „Столипиново“ предстои тази събота.

Целия репортаж може да видите тук: https://nova.bg/news/view/2024/03/26/449596/година-след-пълното-почистване-столипиново-отново-тъне-в-отпадъци/