Публикация в специалното издание "Пловдив рестарт" на вестниците "24 часа" и "Труд"

Машини от най-висок екологичен клас “Евро 6” почистват улиците на Пловдив. 10 млн. лева вложи в нова техника фирмата КМД, която е подизпълнител в хигиенизирането на града.

Общинската „Чистота” също инвестира в машини и в средата на март направи парад на сметовози в центъра на града. За закупуването им отдели 2,1 млн. лева. „Това са най-модерните образци сред почистващата техника не само в България, а и в Източна Европа”, твърди директорът на „Чистота” Иван Стоянов.

Кметът Иван Тотев нарече машините “извънземни", когато ги видя. От 2012 г. насам всяка година в Пловдив се инвестират по един милион лева в автомобили за метене, миене, косене, плевене, подрязване на храсти и риене на сняг. Има и такива, които са

оборудвани да минават през най-малките улички

„В края на 2011 г. заварихме натъпкани складове с метли от клони, но без дръжки, за 700 000 лева. Целият автопарк беше втора употреба, а най-новата машина бе 20-годишна. Пловдив заемаше челните места в класациите за мръсен въздух и срещу общината водеха дела”, описа ситуацията при встъпването му в длъжност директорът на „Чистота” Иван Стоянов. Твърди, че изживял истински кошмар, когато разбрал, че наследява 1,2 млн. лева задължения.

Първата му работа била да изхвърли от употреба клоните, с които служителките метяха улиците и вдигаха прах до небесата. Заменил метлите с пластмасови четки. В почистването на главната улица, площади и обширни пешеходни зони са пуснати и малки многофункционални машини. Те извършват по няколко операции.

Улиците от първа категория
се мият пет пъти седмично,

второкласните – три пъти, а вътрешните – веднъж. Мият се дори уредите по детските площадки. След приключване на зимата от разхвърляния пясък се вдигаха облаци прах. Тази практика вече е в историята. Срещу снега и леда се ползват само сол и химически препарати.

„Най-важният резултат е, че Пловдив вече не е в челните класации по мръсен въздух”, твърди Стоянов. Преди месец кметът Иван Тотев получи  „Зелен Оскар” в националния конкурс на екоминистерството. Градът е обявен за най-зелената община за 2014 г.