Директорът на ОП „Чистота“ в интервю за plovdiv.topnovini.bg пред журналистката Ася Парпулева.

Господин Стоянов, наскоро се завърнахте от Окаяма, Япония, където по улиците няма контейнери за боклук и отпадъците се събират в чували. Възможен ли е този вариант и в Пловдив?

Този вариант може да се приложи в Пловдив, но е необходима голяма кампания и обучение сред подрастващите. В Япония наистина няма контейнери за смет по улиците. Всеки ден минават малки автомобили, които събират прозрачни чували с отпадъци, като хората предварително в домовете си сепарират боклука и след това оставят чувалите на улицата.

Когато попитах как са постигнали това, японските колеги ми обясниха, че допреди 10 години при тях е имало много отпадъци по улиците, но след като са приели наредба за забрана, това е престанало. Оказа се, че са създадени доброволчески отряди в жилищните комплекси. Те дежурят всеки ден и ако видят, че някой не спазва наредбата, му правят забележка.

И само от една забележка хората се "поправят" и не хвърлят боклук?

Да, явно в Япония това е възможно. При тях хората се разбират от една дума. И при нас трябва да стане така. На мен самия ми се наложи да нося известно време със себе си празна бутилка от вода, докато стигна до място, където има кошче, за да я изхвърля, защото там наистина няма кофи за смет по улиците. Още на другия ден, след като се прибрах от Окаяма, обаче видях на ул. "Велико Търново" в центъра на Пловдив, една представителна дама, която най-невъзмутимо си изхвърли опаковката от цигарите на улицата.

Тоест всичко опира до съзнанието?

Да, и най-важното е да се приучат децата от най-ранна възраст. Те са най-добрият възпитател и на родителите си. В Япония участвахме в конференция на ЮНЕСКО и гледахме филм за устойчивото развитие на културата и образованието сред подрастващите. Показаха колко силно развито е доброволчеството в Япония – деца се включват в почистване на реки и канали, и то с голям ентусиазъм. Имаше деца, изцапани от горе до долу с тиня и кал, и бяха щастливи.

"Чистота" също може да се похвали с образователна кампания сред подрастващите…

Да, преди две години започнахме кампания сред учениците в училищата. Проведохме лекции срещу графитите и имаме много добри резултати.

Като заговорихме за графити, спечелихте ли "войната" с тях?

Имаме голям напредък. Почистихме фасадите на сградите по основните булеварди, вътрешните улици, главните туристически обекти, подлезите. Градът беше страшно надраскан, но сега вече не е така.

Предстои ни да проведем нова поредица от лекции заедно с общинската дирекция "Екология" за нуждата от разделно събиране и премахване на депонирането на отпадъци.

В Япония говорих с госпожа Ая Катагава, която е 8 години общински съветник и председател на комисията по чистота в Окаяма, и тя ми каза: "Нашата земя е малка, така че не можем да си позволим да имаме сметища".

Да се върнем към най-злободневната тема: готов ли е Пловдив за зимата?

От 16 ноември вече сме в периода на зимно дежурство, който продължава до 15 март. Извършихме проверка на техниката, която е в пълна готовност. За пръв път тази година в града имаме такова голямо количество сол – 4700 тона за пътищата, по които се движат автомобили, както и 93 тона калциев дихлорид и 13 тона айсмелт за обработка на пешеходните зони и тротоарите.

Техниката за пешеходните зони е нова, закупена е през последните две години – 5 автомобила от Дания, 3 от Швейцария, 2 от Шотландия. Те са специализирани и се използват 365 дни в годината – през лятото с тях мием и метем уличните платна, а през зимата правим превенцията срещу заледяване. Отделно имаме 7 роторни снегорина, които ще влязат в употреба, ако се натрупа по-дебела снежна покривка.

Значи прогнозите за тежка зима не Ви притесняват?

Вижте, зимата на 2012 година беше много тежка. През декември температурите паднаха до минус 17 градуса, тогава нямахме препарати и работихме с това, което бе останало от времето на предишното ръководство на "Чистота" – единствено пясък. С много работа обаче не допуснахме заледявания по улиците и парализиране на града. Така че сега с тази техника, материали, работна ръка и с разписаните правила за организация на работата няма за какво да се притесняваме.

Освен това взимаме предварителни мерки. При прогноза за сняг превантивно правим "подложка" с химически препарати и сол преди валежа. Когато завали, тази подложка не позволява снегът да полепва по настилките и обработката с машините става по-лесна.

Разчитаме и на пловдичани, знаете, че има наредба всеки да почиства пред дома, магазина, офиса си. Добре е да сме заедно, какъвто е и девизът на Пловдив за европейска столица на културата, и с общи усилия да направим града си по-чист и по-хубав.